της Μάρθας Λεκκάκου

Αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο  στον Υμηττό είχαμε 30 περιστατικά πυρκαγιάς που αντιμετωπίστηκαν άμεσα και σβήστηκαν  χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των εθελοντικών ομάδων του Δήμων του ΣΠΑΥ, ενώ τον πολύπαθο Αύγουστο με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ανατολική Μάνη, Ηλεία, Αργολίδα και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, στο αττικό βουνό με τους 11 Δήμους και τους πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους που ζουν πέριξ αυτού, βρέθηκαν φακοί, προσανάμματα και γκαζάκια…

Το afteroffice.gr ζήτησε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο να μάς εξηγήσει πώς προφυλάσσεται ο Υμηττός, ποια είναι η «φόρμουλα» για μια αποτελεσματική διαχείριση πρόληψης των πυρκαγιών και τι πρέπει να γίνει στο εξής.

«Δημιουργήσαμε μια εθελοντική ομάδα εκ του μηδενός από ανθρώπους της καθημερινότητας, επιστήμονες, εργαζόμενους, νοικοκυρές, που μετά από εκπαίδευση έγιναν οι άγρυπνοι φρουροί του βουνού 24 ώρες το 24ωρο. Αυτή τη στιγμή στην Αργυρούπολη έχουμε 200 εθελοντές και συνολικά και στους 11 Δήμους που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού έχουμε πάνω από 1000 άτομα στις 15 συνολικά εθελοντικές ομάδες. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη έχουν σπεύσει και έχουν γραφτεί επιπλέον πάνω από 1000 νέοι άνθρωποι για να στελεχώσουν τις εθελοντικές μας ομάδες, να εκπαιδευτούν και να ενταχθούν σε όλη αυτή τη μεγάλη ομάδα.

Μόνον η ανθρώπινη ψυχή όμως δεν αρκεί. Είναι μεν η απαραίτητη βάση στην οποία η Αυτοδιοίκηση επενδύει για να προστατευθεί το βουνό. Αλλά κάναμε και μια σειρά από ενέργειες. Δηλαδή ως ΣΠΑΥ δώσαμε εξοπλισμό, διότι ο εθελοντής στο βουνό πρέπει να φοράει άρβυλα και ειδικές στολές στην κατάσβεση. Φτιάξαμε παρατηρητήρια σε πολλά σημεία, για τα οποία πήγα ως κατηγορούμενος από τον δασάρχη διότι θεωρείται παράνομη ενέργεια…

Επίσης, τοποθετήσαμε υδροβόλα, κάμερες θερμικής ανίχνευσης, αγοράσαμε δικό μας πυροσβεστικό όχημα, φτιάξαμε δεξαμενές για τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα ενώ στην Αργυρούπολη θα δείτε και σωλήνες νερού που φτάνουν σε μεγάλο ύψος, ώστε όταν τα πυροσβεστικά οχήματα φτάσουν εκεί να μπορούν να εφοδιαστούν με νερό.

Δεν σταματήσαμε εδώ. Ανοίξαμε πάνω από 20 χιλιόμετρα δρόμους προκειμένου να μπορούν να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα αν παραστεί ανάγκη. Από την Παιανία έως τον Δήμο Παπάγου υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος, μια πολύ εντυπωσιακή διαδρομή που νομίζεις ότι δεν βρίσκεσαι στην Αθήνα, ωστόσο δεν θα μπορούσε να περάσει κανένα πυροσβεστικό όχημα εάν ο ΣΠΑΥ δεν άνοιγε δρόμους…».

Το μοντέλο του ΣΠΑΥ για τη θωράκιση του Υμηττού «πιλότος» για όλη την Ελλάδα

Με συγκεκριμένες δράσεις ο κ. Κωνσταντάτος εξηγεί πώς έρχονται τα απτά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πόσο σημαντικό είναι να αντιληφθεί η Πολιτεία ότι το «μοντέλο διαχείρισης του ΣΠΑΥ για τη θωράκιση του Υμηττού θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει «πιλότο» βέλτιστης -και δοκιμασμένης- πρακτικής για όλη την Ελλάδα. Ερωτηθείς δε να σχολιάσει τη σύσταση του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ απαντά χαρακτηριστικά:

«Η σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι εξαιρετική πρωτοβουλία και έπρεπε να γίνει, όμως από μόνο του δεν θα κάνει απολύτως τίποτα, αν στο επίκεντρο της πολιτικής του δεν έχει την Αυτοδιοίκηση ως εργαλείο δουλειάς. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και όλος ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να επανασχεδιάσουν την Πολιτική Προστασία όχι με το Κράτος στο επίκεντρο, αλλά με την Αυτοδιοίκηση. Διότι εάν η Αυτοδιοίκηση δεν πάρει στα χέρια της την προστασία των δασών της δεν θα γίνει τίποτε ό,τι και να κάνει το επιτελικό Κράτος.

Θέλουμε λοιπόν από το νέο Υπουργείο να μάς αγκαλιάσει και να μάς δει ως δύναμη δικής του παραγωγής έργου. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε και να «καπελώσουμε» κανέναν, πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν ξέρει τα βουνά καλύτερα από εμάς, τους αυτοδιοικητικούς. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τον Υμηττό από εμάς που ζούμε στον Υμηττό, αντίστοιχα στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στην Πίνδο, στον Όλυμπο, σε όλα τα δάση και τα βουνά της χώρας μας.

«Ο 10λογος της προστασίας στην πράξη»

Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ο ΣΠΑΥ θα διοργανώσει Forum στο οποίο θα παρουσιαστεί ο 10λογος του μοντέλου διαχείρισης πρόληψης των πυρκαγιών, δηλαδή θα αναλυθεί η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί στην πράξη για την προστασία ενός πολύ μεγάλου ορεινού όγκου όπως είναι ο Υμηττός.

«Θα αποδείξουμε ότι με 10 ενέργειες που κάναμε, με επίκεντρο τον εθελοντή, η Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας. Το μοντέλο του ΣΠΑΥ, ως πλατφόρμα λειτουργίας, πέτυχε στην πράξη και καλούμε την Κυβέρνηση να το αγκαλιάσει, να το ενισχύσει, να το εμπλουτίσει και να το χρηματοδοτήσει».

Υδροβόλα και θερμικές κάμερες στον Υμηττό

Στο Forum του ΣΠΑΥ προσκεκλημένος θα είναι και ο Πρωθυπουργός όπως και η πολιτική ηγεσία του νεοσύστατου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο οι δράσεις δεν σταματούν στα πεπραγμένα και στην επικείμενη εκδήλωση του φθινοπώρου. Στην ερώτηση του afteroffice.gr για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ακολουθήσουν για τον Υμηττό, ο Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρεται στην πρόταση χρηματοδότησης ύψους 14 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να εξασφαλισθεί η τοποθέτηση καμερών περιμετρικά και για τους 11 Δήμους πέριξ του βουνού καθώς και η προμήθεια οχημάτων και για τις 15 εθελοντικές ομάδες του Υμηττού, διότι όπως εξηγεί «κάθε ομάδα πρέπει να έχει το όχημά της και να μπορεί να παρεμβαίνει μόλις ξεσπάει η φωτιά. Εκατό φωτιές να βάλουν, αν έχουμε το όχημά μας μέσα σε 3-5 λεπτά θα είμαστε εκεί και θα τη σβήσουμε».

Μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια για τον Γιάννη Κωνσταντάτο είναι ότι το 1987, όταν δηλαδή ήταν 11 χρόνων, το σπίτι του στην Κεφαλονιά κάηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά… Αυτοδιοικητικός, πρόεδρος του ΣΠΑΥ και πυροπαθής από μαθητής δημοτικού.

Πηγή: afteroffice.gr