του Ανδρόνικου Μακρή

Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και ζήσαμε ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας έμειναν στα λιμάνια τους και το Όρουτς Ρέις δεν άπλωσε τα καλώδιά του. Σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε την περσινή ταραγμένη περίοδο στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αφήσαμε οριστικά πίσω μας την ένταση με την Άγκυρα. Μόνο κάποιος αφελής θα μπορούσε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Και οι δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους ήρθαν να διαλύσουν ακόμα και το συννεφάκι των αφελών.

Με συντονισμένη επίθεση από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, η Άγκυρα ανέβασε και πάλι τους τόνους στα ελληνοτουρκικά. Η αρχή έγινε από την εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας και δεξί χέρι του Χουλουσί Ακάρ. Με ανυπόστατους ισχυρισμούς επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο και εξαπέλυσε ανόητες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, ενώ επανέφερε το ζήτημα της της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Η Πινάρ Καρά δήλωσε ότι «παρά τις εκκλήσεις που κάνει η χώρα μας για σχέσεις καλής γειτονίας, η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς Συνθήκες και συνεχίζει τις ενέργειες που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου». Καμία πρωτοτυπία για λογαριασμό των Τούρκων ως προς το περιεχόμενο των δηλώσεων. Και έχουν πάρει την κατάλληλη απάντηση από την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα όσες φορές έχουν ανακινήσει το θέμα. Δείχνει όμως ξεκάθαρα ότι παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ερντογάν, με παύσεις τακτικού χαρακτήρα όταν κρίνει απαραίτητο, επιμένει στην αναθεωρητική του πολιτική.

Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιλέγοντας ένα άλλο θέμα από την αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας. Την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Όπως είπε «η Ελλάδα, στη Δυτική Θράκη, πρέπει να δώσει τέλος στις παρεμβατικές πολιτικές και την καταπίεση των μουφτήδων. Στεκόμαστε δίπλα στους ομοεθνείς μας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης». Δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν υπάρχουν ομοεθνείς του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη. Η Συνθήκη της Λωζάνης που επικαλείται μιλά ξεκάθαρα για μουσουλμανική μειονότητα και Έλληνες πολίτες. Μάλλον ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ξαναδεί τι ακριβώς γράφει πριν την επικαλεστεί.

Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση. Έχει διαβάσει πολύ καλά την τουρκική στρατηγική και έχει έτοιμες τις απαντήσεις είτε σε επίπεδο διπλωματίας είτε στο πεδίο όπως απέδειξε στον Έβρο και το Αιγαίο. Σε διπλωματικό επίπεδο ενισχύει την στρατηγική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους Γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, που ανήκουν στην ομάδα του Μπόμπ Μενέντεζ, με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Η αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο έχει αποτελέσει σημείο καμπής και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιας και η προεδρία Μπάιντεν έχει κάνει σαφές στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχτεί «καουμπόικες» ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη, καθώς τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να υπογραφεί η Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία των δύο χωρών με τις διαπραγματεύσεις να βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Πηγή: afteroffice.gr