του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Ο επικείμενος ανασχηματισμός αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του πρωθυπουργού να επουλώσει, επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά τις «πληγές» που άφησε στην κυβέρνηση του η διαχείριση των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου και να καλύψει τις αστοχίες και τις αδυναμίες που εμφανίστηκαν σε συγκεκριμένα υπουργεία κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ετών, διακυβέρνησης της ΝΔ.

Η προσπάθεια αυτή θα ήταν ατελής, αν ο πρωθυπουργός δεν θα επανακαθόριζε την πολιτική του για το δεύτερο ήμισυ της θητείας του, ύστερα από τη 18μηνη πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Και η ευκαιρία για το νέο ξεκίνημα θα δοθεί στη ΔΕΘ, που συνήθως οι κυβερνήσεις αφήνουν το πολιτικό αλλά κυρίως το οικονομικό αποτύπωμα τους. Ένα αποτύπωμα που πρωτίστως είθισται να αναφέρεται στη πορεία της οικονομίας μας, αλλά και στην τσέπη των φορολογουμένων για την επόμενη χρονιά.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο «δομεί» το πακέτο οικονομικών μέτρων και φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο κ Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες όμως που διαρρέονται, μέχρι στιγμής, αφορούν περιορισμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλούν για διατήρηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022 αλλά και της μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτά τα δύο μέτρα όμως δεν μπορούν να καταγραφούν, ως νέες φοροελαφρύνσεις, αφού εφαρμόζονται από πέρσι. Αντίθετα νέο μέτρο αποτελεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 24% στο 22 %.
Το οικονομικό επιτελείο όμως αφήνει ανοικτό το παράθυρο και για άλλες φοροελαφρύνσεις, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τα σχετικά έσοδα στον προϋπολογισμό.
Έτσι βάζει στο τραπέζι, μαζί με τη ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και μία μεσοσταθμική μείωση του κατά 8% , παράλληλα σκέπτεται να καταργήσει οριστικά την εισφορά αλληλεγγύης σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και φυσικά στους συνταξιούχους.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως η πανδημία και η ύφεση που προκλήθηκε στην οικονομία, άλλαξε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Τώρα όμως με την αύξηση των εσόδων, πάνω από τους αρχικούς στόχους, που καταγράφονται στον τουρισμό, η κυβέρνηση ξανασκέπτεται το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη ο Ιούλιος, έπιασε το 70% των εσόδων του 2019 στον τουρισμό και ο Αύγουστος το 80% ενώ ιδιαίτερα καλή αναμένεται και η συνέχεια τον Σεπτέμβριο.
Αυτή η εικόνα δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στον πρωθυπουργό να υλοποιήσει περαιτέρω τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, για μείωση της φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Και είναι μια ευκαιρία, που το επιτελείο του πρωθυπουργού ενδέχεται να αξιοποιήσει , καθώς μέσα στο 2022, πολλοί στο περιβάλλον του, βλέπουν εκλογές.
Ο ανασχηματισμός θα δώσει τη φρεσκάδα στην κυβέρνηση για μερικές μέρες -τόσο κρατούν οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Οι φοροελαφρύνσεις, όμως θα διαρκέσουν ολόκληρο το 2022 και ο επιτυχής συνδυασμός και των δύο, θα ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, που επλήγη το καλοκαίρι.

Είναι μια ευκαιρία, λένε κυβερνητικά στελέχη να αναστραφεί το κλίμα, γιατί μπορεί δημοσκοπικά, όπως δείχνει μια πρώτη έρευνα, να τσαλακώθηκε απλά η κυβέρνηση της ΝΔ , αλλά εάν δεν διορθωθεί νωρίς, μπορεί η ζημιά να γίνει μόνιμη.

Πηγή: afteroffice.gr