Tα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που αφορούν τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, καθώς και τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας των σχεδίων, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, με τους δημάρχους των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης. Μεταξύ αυτών και το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις στο νησί, αλλά και κοινά θέματα έργων και άλλα που διεκδικούν οι δήμοι.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός.

«Στόχος μας είναι να εντάσσονται έργα μέσα στο 2022, έτσι ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους και από τη νέα προγραμματική περίοδο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, υπογραμμίζοντας πως όλοι εστίασαν και στον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τους δήμους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για να εντάξουν έργα. Κατά τη συνάντηση υπήρξε τηλεφωνική επαφή με τον γγ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανόλη Κουτουλάκη, για το μεταφορικό ισοδύναμο και όπως τονίστηκε, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε την μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Με την εφαρμογή του μέτρου έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ενημέρωση σε επιχειρήσεις και φορείς, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τοπικούς φορείς ανά Περιφερειακή Ενότητα, «για να μπορέσουμε να εντάξουμε κι άλλους κωδικούς» όπως δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας: «Στόχος είναι πολίτες της Κρήτης, με κοινωνικά κριτήρια, να μπορούν να έχουν μείωση εισιτηρίου». Υπογράμμισε επίσης, πως μέσα από την συνεργασία και τη συνέργεια με τους δήμους, μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι.

Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ένταξη και των κατοίκων της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Περιμένουμε εντός των επόμενων εβδομάδων το πέρας μελέτης που εκπονείται από το υπουργείο Ναυτιλίας και θα δείξει τις δυνατότητες επέκτασης του μεταφορικού ισοδύναμου και στο επιβατικό κοινό, όπως έχουμε ζητήσει».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε πως από κοινού, δήμοι και περιφέρεια, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της επέκτασης του μεταφορικού ισοδύναμου και για άλλες κατηγορίες, «κυρίως τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες, για να μπορεί και η Κρήτη να επωφεληθεί σημαντικά από το μεγάλο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο».

Σχετικά με τα σχέδια αστικής ανάπτυξης που θα κληθούν να απορροφήσουν οι μητροπολιτικοί δήμοι τα επόμενα χρόνια, ο κ. Σημανδηράκης τόνισε, πως πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις ολιστικού τύπου, που θα υλοποιηθούν στα αστικά κέντρα. Αναφέρθηκε επίσης στην ενότητα που δημιουργεί η κοινή συνεργασία στον πολιτισμό. Σημείωσε δε, ότι η «πολύ μεγάλη παραγωγή του Καπετάν Μιχάλη, η οποία ξεκινάει σήμερα από τα Χανιά και θα συνεχίσει στην υπόλοιπη Κρήτη, αποδεικνύει πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι θα μπορούσε καθένας χωριστά. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί εντός της Κρήτης».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, υπογράμμισε τα θέματα της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης, που, όπως είπε, «μας εμποδίζουν να είμαστε παρά πολύ άμεσοι και θα προσπαθήσουμε, είτε με τη στήριξη του κράτους, είτε με τις δικές μας δυνάμεις ή τη βοήθεια της περιφέρειας να βρούμε λύσεις».