του Σπύρου Μουρελάτου

Το…απρόβλεπτο τείνει να γίνει νόμος σε ό,τι αφορά στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όχι μόνον στην χώρα μας, αλλά παγκοσμίως.

Το νέο, ανατρεπτικό επεισόδιο στο…θρίλερ της πανδημίας δεν είναι άλλο από την επικράτηση της μετάλλαξης Δ, που επισκιάζει, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, την ευφορία και την ανακούφιση, που προκαλεί παγκοσμίως η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του ιού.

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους εν όψει χειμώνα

Ήδη, πλείστες όσες κυβερνήσεις της Δύσης φλερτάρουν και πάλι με ένα νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα και με τις ιδιομορφίες κάθε κράτους, ωστόσο εμφανίζουν δύο κοινά χαρακτηριστικά ως τάσεις, που αναμένεται να ενδυναμωθούν μετά τον Σεπτέμβριο: πρώτον, δεν είναι οριζόντια, καθώς ακόμη και πανίσχυρες οικονομίες επηρεάζονται άκρως αρνητικά από το πολύμηνο πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και δεύτερον αφορούν κατά μείζονα λόγο ή σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Η Ελλάδα είναι στο πρώτο pool χωρών, που εννοεί να διαμορφώσει, όσο πιο έγκαιρα γίνεται, έναν Οδικό χάρτη για την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, ως έξτρα κινητροδοσία, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν αλλά και ως μέτρο θωράκισης του ΕΣΥ, που δείχνει να πιέζεται εκ νέου από τον υψηλό ρυθμό μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δ.

Ενεργοποιείται το plan b

Με δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την προοπτική ενός οριζόντιου lockdown η κυβέρνηση δείχνει να κινείται στον τριπλό άξονα «αύξηση των εμβολιασμών – προστασία πρωτίστως των πλέον ευάλωτων και των ανεμβολίαστων – διαφύλαξη της απρόσκοπης συνέχισης της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής».

Ήδη, ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δ και της καθήλωσης του ρυθμού των εμβολιασμών ελέω θερινής ραστώνης έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και επί της ουσίας έχει ενεργοποιήσει το plan b της κυβέρνησης.

Εξ ου και οι…δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πιθανότητα, που τον Ιούλιο έδειχνε να ατονεί. Τώρα, ωστόσο, το σενάριο «ξαναζεσταίνεται» ως μέτρο, που θα αυξήσει de facto τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών.

Μολονότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται – σε αυτήν την φάση τουλάχιστον – κοντά στις σχετικές αποφάσεις, συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας έγινε στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδος παραμονές της ανακοίνωσης των μέτρων, όπως σας είχε ενημερώσει το Aferoffice.gr.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προοικονομούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών και δείχνουν προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει το ταμείο και να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιο πως αναζητά τη νομική φόρμουλα, ενώ σταθμίζει όλα τα δεδομένα γύρω από την πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους ενστόλους και δη τους νεοσυλλέκτους, αλλά και εργαζομένους στο Δημόσιο, που είτε βρίσκονται σε κρίσιμες υποδομές, είτε έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Επιπλέον, στην φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει κατά πληροφορίες και η έτι περαιτέρω σκλήρυνση σε δεύτερη χρονικά φάση των μέτρων περιορισμού της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε μία σειρά μη ουσιωδών δραστηριοτήτων, καθώς η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το χειμώνα ενδέχεται να δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στο ΕΣΥ, πολλώ μάλλον, εάν δεν επιτευχθεί εντός του Φθινοπώρου το τείχος ανοσοπροστασίας.

Πηγή: afteroffice.gr