της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Από συνεχόμενα τεστ περνά η Μετάλλαξη Δέλτα την ελληνική οικονομία που δίνει μάχη να αποκτηθεί το ποσοστό ανοσίας πριν το φθινόπωρο. Οι αναλυτές πέρα από την ανάκαμψη βλέπουν παράλληλα τη σκιά της αβεβαιότητας να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη, αν και εκπέμπονται θετικά μηνύματα από τα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με «υγιή» ρυθμό όλο το καλοκαίρι ενώ η αύξηση που επέδειξε το ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ κατά το 2ο τρίμηνο είναι πιθανό να επαναληφθεί και τους επόμενους μήνες παρά την εξάπλωση «Δέλτα». Οι νότιες οικονομίες παρά ταύτα μπορεί να υστερούν λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό αφού οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα εξακολουθούν να περιορίζουν την τουριστική βιομηχανία. Λιγότεροι από τους μισούς διαχειριστές κεφαλαίων της Bank of America είναι εκείνοι που αναμένουν επιπλέον ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες, όπου το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερα από τον περασμένο Ιούνιο.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο

Οι χαμηλές προσδοκίες των επενδυτών οφείλονται κυρίως στις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα με το 19% των ερωτηθέντων στην έρευνα της BofA να την χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα δε με την Capital Economics, η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται στο ζενίθ της όμως η ιστορία της ανάκαμψης παραμένει καθώς η αρχική μετα-πανδημική εκτίναξη πλησιάζει στο ζενίθ της, αλλά η στήριξη από τις πολιτικές αναμένεται να
επιτρέψουν την ανάπτυξη κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν επιβραδύνει όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έχουν πέσει στο μισό σε σχέση με ένα μήνα πριν. Η ανάλυση της JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται 192 ημέρες για να πιάσει το 80% των εμβολιασμών, δηλαδή το «χρυσό» ποσοστό ώστε να νικήσει την μετάλλαξη Δέλτα.

Σε γενικές γραμμές βλέπει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο στην Ευρώπη που θα οδηγήσει στην επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων. Εκτιμά επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 5,1% φέτος και κατά 5,2% το 2022.

Η ελληνική οικονομία που κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό βλέπει θετικά σημάδια για την πορεία της οικονομίας φέτος. Οι προβλέψεις των αναλυτών παρά την αβεβαιότητα προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη. Το πρώτο όμως επίσημο τεστ θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου όπου και θα καταγραφεί από τη στατιστική υπηρεσία ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο.

Τουρισμός και ελληνική οικονομία

Ο τουρισμός φαίνεται να παίρνει τα πάνω του με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι εισπράξεις φέτος ενδέχεται να φτάσουν το 60% του 2019, από το 45% που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στο υπουργείο ξαναγράφουν τον φετινό στόχο για το ΑΕΠ ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις πάνω από το 4%, από την αρχική εκτίμηση που ήταν το 3,6%. Ακόμα όμως το σενάριο του υπουργείου παραμένει με την πρόβλεψη για το 45% των
εσόδων του 2019 αναμένοντας τα τελικά στοιχεία από το φθινόπωρο. Αν επιβεβαιωθούν οι παρούσες ενδείξεις της αγοράς τότε οι προβλέψεις για την ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

Αν ο τζίρος πάει καλύτερα και ανέλθει για παράδειγμα κατά δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Δηλαδή, ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δεκα μονάδες αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.

Εκτίμηση Eurostat

Μέχρι στιγμής τα επίσημα στοιχεία από τη Eurostat εκπέμπουν θετικά σημάδια για την πορεία του ΑΕΠ χωρίς όμως να λείπουν και οι εκτιμήσεις για διαφορετικές ταχύτητες σε Βορρά και Νότο λόγω του αποτυπώματος στην τουριστική βιομηχανία. Σε ένα τέτοιο κλίμα οι επιδόσεις των οικονομιών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους εδειξαν αντοχές καθώς η Eurostat επιβεβαίωσε την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς τόσο σε ευρωζώνη και στο
σύνολο της Ένωσης.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 13,6% στην ευρωζώνη και κατά 13,2% στην ΕΕ, μετά από τη μείωση κατά 1,3% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.