της Μάρθας Λεκκάκου

Χρηματοδοτική στήριξη των πυρόπληκτων Δήμων μέσα από πρόσκληση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Αυτό αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών στο afteroffice.gr, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες το ύψος της χρηματοδοτικής αρωγής προς τους Δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές με έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα εν όψει και της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Τονίζεται ότι πέραν των αντιπλημμυρικών έργων -που είναι και επείγοντος χαρακτήρα- εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού ζητούν από την Πολιτεία και δη από το Υπουργείο Εσωτερικών να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά καθώς οι πυρόπληκτοι Δήμοι αυτή τη στιγμή πρέπει να καθαρίσουν άμεσα τόσο το φυσικό όσο και το δομημένο περιβάλλον που έχει πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές. Δηλαδή χρειάζεται να καθαρίσουν και το ανάγλυφο των καμένων δασών αλλά και ό,τι έχει καεί μέσα στον αστικό ιστό για να προστατευθούν από έντονα καιρικά φαινόμενα, που όπως φαίνεται πλέον είναι συχνά.

Επείγουν τα αντιπλημμυρικά έργα – «Μάχη με το χρόνο»

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι ήδη υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα σε 51 Δήμους της χώρας, που βρίσκονται σε ζώνες δυνητικού κινδύνου πλημμυρών, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 154 εκατ. ευρώ ενώ έχει προστεθεί μόλις τα προηγούμενα 24ωρα έξτρα χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ για το έργο της Ιστιαίας μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για αυτό το θέμα αναφέρθηκε εκτενώς ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «δίνεται μάχη με τον χρόνο» ιδίως όσον αφορά στη αντιπλημμυρική θωράκιση των Δήμων. Εξήγησε δε ότι η Κυβέρνηση μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, έχει κάνει δύο σημαντικές παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να γίνει ό,τι περισσότερο μπορεί εν όψει του φετινού χειμώνα. Ειδικότερα, η πρώτη αφορά στην πολύ ταχεία διαδικασία ανάθεσης μελετών για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και η δεύτερη στην υπαγωγή των δασαρχείων στη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να γίνουν μέσα σε ένα 15νθήμερο οι μελέτες και κατόπιν να μπουν τα «βαριά» συνεργεία για να καθαρίσουν τις καμένες περιοχές.

Ήδη στην Βόρεια Εύβοια οι πρώτες εργασίες είναι σε εξέλιξη ενώ σειρά έχουν δεκάδες δασικά σημεία και στην Αττική (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Τατόι, Κρυονέρι κλπ) αλλά και στην Πελοπόννησο και όπου αλλού είχαν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές.

Το ύψος της χρηματοδότησης της πρόσκλησης των πυρόπληκτων Δήμων από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα καθορισθεί από τις δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου.

Άπαντες γνωρίζουν ωστόσο, ότι πέραν της αρωγής των πολιτών για τα πρώτα έξοδα, την οικοσκευή και τη στεγαστική συνδρομή, είναι μείζον ζήτημα οι καμένες περιοχές να καταστούν ασφαλείς για τους πολίτες τους. Και χρειάζονται κονδύλια για έργα για να γίνει αυτό. Διότι όσα χρήματα και να λάβουν οι πολίτες για να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους, αυτά δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα εάν οι καμένες περιοχές δεν αποκατασταθούν.

Πηγή: afteroffice.gr