Το 1993 ιδρύεται από το Υπουργείο Γεωργίας το 1ο Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης. Έναν χρόνο νωρίτερα, έχουν ξεσπάσει οι  δασικές πυρκαγιές που στοίχισαν 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων. Αυτό επί Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, οι δασοκομάντος επιστρέφουν. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), που υπάγεται στην Copernicus, από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, στην Ελλάδα κάηκαν 1.008.740 στρέμματα. Και μπορεί οι καταστροφικές πυρκαγιές να μην έφτασαν σε έκταση τις αντίστοιχες του 2007, ωστόσο η οικολογική καταστροφή που επέφεραν κινητοποίησαν τον πρωθυπουργό να αναβιώσει  τους δασοκομάντος που είχε καταργήσει ως πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι ετοιμάζεται μια Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων με 500 άτομα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει στο οδικό δίκτυο.

«Το Τάγμα της Φωτιάς»

Πεντακόσια άτομα ήταν σε πλήρη ανάπτυξη το Σώμα Δασοκομάντος της δεκαετίας του ΄90, το οποίο και απαρτιζόταν από καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές με εκπαίδευση στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων στο στρατόπεδο του Μεγάλου Πεύκου. Οι εκπαιδευτές ήταν Καναδοί και οι εκπαιδευόμενοι Έλληνες, πρώην άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με ειδικές γνώσεις πάνω στις ιδιαιτερότητες των δασικών εκτάσεων -πιστοποιημένες από δασολόγους- αλλά και σκληραγωγημένοι στην επιβίωση σε  δύσκολες συνθήκες μέσα στο δάσος. Αποτελούσαν το «Τάγμα της Φωτιάς» και οι παλαιότεροι θυμούνται ότι την πρώτη ημέρα που αποφοίτησαν οι πρώτοι δασοκομάντος, κλήθηκαν να αποδείξουν το επίπεδο της εκπαίδευσής τους, καθώς μετέβησαν με C130 στη Σάμο για να συνδράμουν στο σβήσιμο της πολύ μεγάλης φωτιάς στον  Μαραθόκαμπο.

Κατόπιν επεκτάθηκαν σε 16 βάσεις ελικοπτέρων και ρίχνονταν μες στη φωτιά με στόχο την άμεση επέμβαση ώστε να μην εξαπλωθεί μέσα στο δάσος. Πέραν από τη δράση τους από αέρος, κινούνταν και με ευέλικτες μικρές, πεζοπόρες ομάδες. Έφταναν εκεί όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν όλα τα άλλα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης. Δεν υπήρχε Έλληνας που να μην τους σεβόταν.

Το Σεπτέμβριο του 1994, 10 δασοκομάντος έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο, καθώς το ελικόπτερο όπου επέβαιναν προσέκρουσε σε καλώδια υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Είχαν προστρέξει για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ των νομών Δράμας και Καβάλας.

Μέχρι την κατάργησή τους από τον Κώστα Σημίτη οι «σούπερ ήρωες των δασών» σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις τους είχαν καταφέρει να αποτρέψουν πολλές περιβαλλοντικές καταστροφές.

Τώρα τους έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.