Στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Ιουλίου τέθηκε ένα μείζον θέμα: Η Αναθεώρηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Το ζήτημα αυτό δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει παρανάλωμα τα Γεράνεια Όρη μέρες νωρίτερα – καθώς η κοινή γνώμη και συνολικά τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν κυρίως με την αυστηροποίηση των ποινών για τις ανθρωποκτονίες.

Σε εκείνο το Υπουργικό Συμβούλιο είχε τεθεί ένα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα όμως, η αυστηροποίηση των ποινών για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019, λίγο πριν γίνουν οι εθνικές εκλογές, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου(!) κατέταξε τον εμπρησμό των δασών, αλλά και άλλα αδικήματα, στα πλημμελήματα (!) Παρατίθεται συνοπτικά το άρθρο 265 του νόμου 4619/2019 (επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ):

«Όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, β) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη αν η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση, δ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

Υπενθυμίζεται ότι προ νόμου ΣΥΡΙΖΑ ο εμπρησμός δασών ήταν κακούργημα και η ποινή -άνευ αναστολής – κυμαινόταν σε 5 έως 20 χρόνια, ιδίως αν με τον εμπρησμό προξενούνταν εκτεταμένες ζημιές. Τονίζεται το άνευ αναστολής. Ο δράστης έμπαινε στη φυλακή. Το πόσοι έχουν μπει είναι άλλοι συζήτηση, ωστόσο ήταν κακούργημα. Αυτό, κατόπιν άλλαξε και σύμφωνα με το προαναφερόμενο άρθρο του νόμου ΣΥΡΙΖΑ ο εμπρησμός σε δασικές εκτάσεις και δάση τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 ετών, η οποία μπορεί και να μην εκτιθεί…

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως έχει προαναγγελθεί, αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την Αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στα τέλη του Αυγούστου.

Αυτά γιατί σήμερα, που καίγεται η Εύβοια, έχει αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη και μαίνονται μέτωπα και στη Πελοπόννησο, 6 στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν σπεύσει να βγάλουν ανακοινώσεις εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση. Πιο χρήσιμο θα ήταν να γινόταν κανείς από όλους αυτούς εθελοντής πυρόσβεσης έστω για λίγα 24ωρα. Η πρόταση αφορά και σε βουλευτές της κυβέρνησης. Η Βουλή έχει κλείσει άλλωστε…