Της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Σε ποιους κλάδους παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις

Μια νέα βελτίωση μικρού κύματος σημειώνει ο δείκτης ανάκαμψης σύμφωνα με το τμήμα Ερευνών του e-learning του ΕΚΠΑ. Την εβδομάδα 19 εως 25 Ιουλίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε μικρή βελτίωση καθώς έφτασε στις 102,5 μονάδες από τις 101,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή αύξηση παρουσίασαν η ζήτηση, η κατανάλωση και η κινητικότητα. Ταυτοχρόνως, μείωση παρουσίασαν ο χρηματοοικονομικός κλάδος, η παραγωγή και η βιομηχανία. Σταθερή έμεινε η εικόνα στον κλάδο της υγείας αλλά και στην αγορά εργασίας.

Πηγή: Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning).

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), συνεχίζεται η βελτίωση του δείκτη την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου. Μέσα σε εκείνη την εβδομάδα ο δείκτης έφτασε στις 86,2 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 85,8 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, της αγοράς εργασίας, της κινητικότητας και της παραγωγής-βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν η ζήτηση στην κατανάλωση και η υγεία.

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να ανακάμπτει.

Ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάστηκε ιδιαίτερα σε σχέση με την αύξηση των προηγούμενων εβδομάδων. Η επιβράδυνση προκλήθηκε από μια άλλη μεγάλη πτώση στον υπο-δείκτη της υγείας, καθώς νέες περιπτώσεις αυξήθηκαν απότομα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία ενίσχυσαν τους περιορισμούς.

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η σταθερή εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού εξασθένησε τη σχέση μεταξύ των μολύνσεων και των σοβαρών επιπλοκών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να βασιστούν στα εμβόλια προκειμένου να επαναφέρουν πλήρεις αποκλεισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση. Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι οι υποδείκτες του δείκτη ανάκαμψης παραμένουν ανθεκτικοί μέχρι στιγμής.

Πηγή: Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning).

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024:

Μικρή τροποποίηση παρατηρείται στις προβλέψεις λόγω των νέων στοιχείων της Focus Economics (στοιχεία Αυγούστου). Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση για το 2021 έχει φτάσει ήδη στο 5,00% από 4,93% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουλίου. Για το 2022 είναι 5,33% από 5,40% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουλίου και για το 2023 είναι 3,19% από 3,22% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουλίου.

Πηγή: Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning).

Η Focus Economics αναθεώρησε τις προβλέψεις της, για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, τον Αύγουστο σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιουλίου ως εξής:

  • 5,1% το 2021 (ήταν 4,93% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου),
  • 5,0% το 2022 (ήταν 5,3% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου) και
  • 3,3% το 2023 (ήταν 3,4% με βάση τις εκτιμήσεις του Ιουνίου).

    Πηγή: Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning).

Για δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τους συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών.

Σχετική είδηση: Δείκτης ανάκαμψης: Ύφεση λόγω της αγοράς εργασίας