Της Χριστίνας Γιάνκο

Την κριτική της κυβέρνησης προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα λόγω του καύσωνα και η επισήμανση αυτού να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή του κρατικού μηχανισμού.
«Ο επερχόμενος καύσωνας, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, θα αποτελέσει μια δοκιμασία για όλους. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κι έχει θέσει σε επιφυλακή κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ.Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Γιατί μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι» αναφέρουν σε σχόλιό τους κυβερνητικά στελέχη.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία αιφνιδιασμού. Οφείλουμε έγκαιρα να οργανώσουμε την άμυνά μας απέναντι στις συνέπειές της. Κυρίως όμως, να δράσουμε με σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν», είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για καύσωνα
Ωστόσο, μέτρα για  τους εργαζομένους εν μέσω του καύσωνα ζήτησαν και το ΚΚΕ και το
ΜέΡΑ25.
«Ενόψει του νέου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του λαού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, καθώς και των εργαζόμενων, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την  αντεργατική νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη πιο επιτακτικά, από τη στιγμή που το  κύμα καύσωνα συμπίπτει με ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, των δασών, της περιουσίας των πολιτών από πυρκαγιές, αλλά και προστασίας των εργαζομένων που  καλούνται να εργαστούν σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η αντίθετη δηλαδή ακριβώς πολιτική κατεύθυνση από αυτή που ταυτοτικά ακολουθεί η κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε., που κόπτεται μόνο για την εξασφάλιση και μεγιστοποίηση των προσόδων
της ολιγαρχίας».