Του Δημήτρη Φρέσκου

Αγγελία επιχειρηματία εστίασης σε κάποιο νησί. Για την πιο δυσεύρετη και απολύτως απαραίτητη κατηγορία εργαζομένου στις τουριστικές περιοχές αυτή την περίοδο.

Σερβιτόρος όχι με πτυχίο, αλλά με εμβόλιο.

Το ζήτημα του εμβολιασμένου προσωπικού καίει τους επιχειρηματίες του κλάδου που ξέρουν πως αν βρεθεί υπάλληλος θετικός στον κορονωϊό θα υποχρεωθούν να μπουν όλοι σε καραντίνα και άρα να κλείσει η επιχείρηση .

Ήδη μόνο σήμερα σε 10 επιχειρήσεις σε νησιά των Κυκλάδων επιβλήθηκε λουκέτο καραντίνας δύο εβδομάδων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωπικό.

«Δεν βρίσκουμε εμβολιασμένο προσωπικό»

Ο πρόεδρος εστιατόρων Κυκλάδων Γιάννης Παπαδόπουλος όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει πως το πρόβλημα είναι μεγάλο με τα συνεχή κρούσματα να εντείνουν την αγωνία των επιχειρηματιών «Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις εστίασης με το τεράστιο πρόβλημα της στελέχωσης που υπάρχει ειδικότερα φέτος να μπορούν αν επιλέξουν σε εμβολιασμένο προσωπικό. Έτσι αναγκάζονται να προσλάβουν προσωπικό το οποίο είναι ανεμβολίαστο και το οποίο ενδέχεται να τινάξει όλη την επιχείρηση στον αέρα»

Και κάπως έτσι στην πρώτη μέρα εφαρμογής των δύο υποχρεωτικών τεστ την εβδομάδα (rapid και self) στους εργαζόμενους στην εστίαση, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου θα πρέπει και να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πελατών του αλλά και να ζητά τα αποτελέσματα των τεστ ταχείας διάγνωσης από τους υπάλληλους του ώστε να μπορέσουν να εργαστούν. Στο σενάριο που δεν κάνουν τεστ θα πρέπει να πάρει μόνος του παραγγελίες στο κακό ,αν βρεθούν θετικοί ,να κλείσει το μαγαζί του.

Ήταν λάθος
Λάθος μεγάλο. Στα νησιά έπρεπε να πάνε μόνο οι εμβολιασμένοι. Κανείς δεν πάει εκεί για να πάει στα γραφικά ξωκλήσια , για να διασκεδάσει πάει. Η χαλάρωση θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Εντελώς αιρετικά αυτό θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί εξ αρχής .

Δεν μπορεί πλέον ν’ αφήσει η Πολιτεία αυτή την έξαρση των κρουσμάτων στα νησιά να συνεχιστεί . Διότι αυτή είναι θα είναι η καταστροφή μας. Εξάλλου τα περισσότερα νησιά της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε τα νοσοκομεία για να σηκώσουν το βάρος μαζικών κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Με ελέγχους και πρόστιμα
Και μπορεί να κόστισε 76.000 ευρώ σε πρόστιμα για τον Τούρκο ιδιοκτήτη του σκάφους και τους καλεσμένους του το κορωνοπάρτι που έκανε στη Μύκονο μετά την παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας αλλά η συνέχιση τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών στους τουριστικούς προορισμούς εν μέσω πανδημίας, μπορεί να κοστίσει πολύ πιο ακριβά στον ελληνικό τουρισμό…

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επισκέφθηκε τη Μύκονο προειδοποίησε πως θα επιβληθεί ένα νέο μοντέλο ελέγχων και κυρώσεων για τα κορωνοπάρτι σε βίλες και σκάφη.

Την ίδια ώρα ο τουρισμός κινείται σε τεντωμένο σχοινί, και η αισιοδοξία από την κίνηση που καταγράφεται εναλλάσσεται με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί προς το χειρότερο αν δεν σταματήσει η διασπορά του ιού.

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων αυτή τη στιγμή αγγίζουν στις Κυκλάδες το 85 % τη Χαλκιδική το 80% τη Κρήτη το 70 % και στα Δωδεκάνησα το 60%, όμως το αν θα κερδηθεί το στοίχημα, θα κριθεί τον Αύγουστο…

Το είπε άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης «οι επόμενες 4 με 5 εβδομάδες είναι κρίσιμες. Το μήνυμα είναι σαφές πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά και οι πολίτες να εμβολιαστούν για να κρατήσουμε ανοιχτό τον τουρισμό».

Έκρηξη αφίξεων καταγράφηκε στα αεροδρόμια κατά 235 % σε σχέση με την περασμένη χρονιά με την Μύκονο να προσεγγίσει κατά 97,5% αυτές του 2019 και τη Σαντορίνη το 97,2%.

Επικρατεί αισιοδοξία ότι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά της περσινής χρονιάς, όμως όλα θα κριθούν από τη συμπεριφορά όλων και την πορεία της πανδημίας.