Της Χριστίνας Γιάνκο

Αντιδράσεις προκλήθηκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση 2% του κατώτατου μισθού.

«Εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων η αύξηση κατά 13 ευρώ του
μικτού κατώτατου μισθού»

Σύμφωνα με την αρμόδια Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η συγκεκριμένη απόφαση είναι «προσβλητική απέναντι στους εργαζόμενους».
«Ο κ. Μητσοτάκης αφού νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και ρεύμα, σήμερα ανακοίνωσε μια συμβολική -όπως είπε- αύξηση στον κατώτατο μισθό. Τα 52 λεπτά που δίνει την
ημέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους»  σημείωσε σε μήνυμά του τη Δευτέρα 26/07/21 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Ηλιόπουλος υποστηρίξε επίσης ότι «ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη να είναι στα 751 και σήμερα να συζητάμε την αύξηση του στα 800 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο κ. Μητσοτάκης όμως τις πραγματικές αυξήσεις τις κρατάει για τα golden boys που προσλαμβάνει και στα οποία μπορεί να δίνει μισθό ακόμα και 300.000 το χρόνο» ανέφερε, καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα: «Κέρδη για τους λίγους και ζημιές για την κοινωνία, αυτή είναι η πολιτική του».

ΚΚΕ: Αύξηση – παρωδία του κατώτατου μισθού

Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση του  ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως παρωδία τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «αύξηση» 2% στον κατώτατο μισθό. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε το ΚΚΕ, «Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο φτηνούς και ευέλικτους».

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την ΝΔ»

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την ΝΔ. Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής. «Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ πρότεινε μετά τη διετή καθήλωση του κατώτατου μισθού την άμεση αύξησή του στα 751 ευρώ. Πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί τον δικό του «δρόμο». Αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές του» συμπήρωσε το κόμμα.