Του Σπύρου Μουρελάτου

Δείγματα της αντιφατικής και συχνά αλλοπρόσαλλης αντιπολιτευτικής τακτικής, στην οποία αρέσκεται να καταφεύγει, χαρίζει απλόχερα τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μύκονο, αλλά και η «θέση» περί υποχρεωτικού εμβολιασμού συμπυκνώνουν εν τέλει την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 έως σήμερα: απεικονίζουν με αυθεντικό τρόπο τις αιτίες της μετεωρικής ανόδου του στην εξουσία, αλλά και τις αντίστοιχες της κατακρήμνισης του στη ζώνη πέριξ του 20%, που βρίσκεται έως και σήμερα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Εάν ο στόχος σου είναι να υπογραμμίσεις τις αστοχίες της κυβέρνησης γύρω από το άνοιγμα του φετινού τουρισμού – υπαρκτές τουλάχιστον σε κάποια… επί μέρους – η Μύκονος πιθανώς να μην είναι ο καταλληλότερος προορισμός για να εδραιώσεις την επιχειρηματολογία σου.

Πρώτον, γιατί κινδυνεύεις να ταυτιστείς, ή στην καλύτερη να βρεθείς…απολογούμενος με όλους εκείνους, επιτήδειους, ασυνείδητους επιχειρηματίες ή απείθαρχους τουρίστες, οι οποίοι καταστρατηγώντας εξόφθαλμα τα πάσης φύσεως υγειονομικά πρωτόκολλα υποχρέωσαν τις αρχές να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, επιβάλλοντας ολιγοήμερους περιορισμούς στη μεταμεσονύχτια διασκέδαση.

Πρόκειται για παρασιτικά, ως επί το πλείστον, επιχειρηματικά και μη συμφέροντα, που αδιαφορούν για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αρκεί οι ίδιοι να αποκομίσουν εύκολο και γρήγορο κέρδος αδιαφορώντας για τους υπολοίπους.

Και δεύτερον γιατί η παρουσία σου ανάμεσα σε επιχειρηματίες, της εστίασης και της αναψυχής εν προκειμένω, θα υπενθυμίσει τα δικά σου πεπραγμένα, όχι πολλά χρόνια πριν. Όταν αντιμετώπιζες την επιχειρηματικότητα περίπου ως ταξικό σου εχθρό, φορτώνοντας την με εξοντωτική φορολογία μόνον και μόνον για να ικανοποιήσεις το 3% του «υπερορθόδοξου» ΣΥΡΙΖΑ.

Μπούμερανγκ που λέμε.

Τα περί… προαιρετικής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δε, περιπλέκουν ακόμη την πολιτική πραγματικότητα γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένο πρώτο: ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

Δεδομένο δεύτερον: ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη νομοθετική ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Δεδομένο τρίτο: εκπρόσωποι του περιφέρουν στον δημόσιο διάλογο τον όρο «προαιρετική υποχρεωτικότητα», χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν.

Δεδομένο τέταρτο: κατορθώνουν να παραμένουν σοβαροί και να μην ξεσπάσουν σε γέλια, επιχειρώντας να εξηγήσουν τη νέα θέση ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Κατ ουσίαν πρόκειται για την ίδια τακτική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τελειοποίησε στα χρόνια της ακτιβίστικης αντιπολίτευσης έναντι των μνημονίων και του χάρισε εν μέσω πολιτικής… αναμπουμπούλας την εκλογική νίκη σε διάστημα 6 μηνών το 2015.

Μόνο που πλέον οι πολιτικές συνθήκες δεν παραπέμπουν σε αναμπουμπούλα. Και η μόδα του… ήξεις αφήξεις ή του τετραγωνισμού του κύκλου έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί μαζί με τα μνημόνια και την ασφυκτική δημοσιονομική επιτήρηση.

Το μόνο, που επιτυγχάνουν τέτοιες πρακτικές είναι να θυμίζουν σε κρίσιμες εκλογικές μάζες, πως η διαδικασία της πολιτικής ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη πολλά επεισόδια και αποδεικνύεται επίπονη.

Και πως η εν γένει πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του εμβολιασμού δεν είναι τόσο… κρυστάλλινη, όσο επιχειρεί να εμφανιστεί μέσω των δηλώσεων του προέδρου του. Υπάρχει και ο Πολάκης after all…

Πηγή: afteroffice.gr