Του Κίμωνα Λογοθέτη

Η τεχνολογία που προσφέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα σε συνδυασμό με την βελτίωση των υποδομών θα ανεβάσουν αρκετά το επίπεδο οδικής ασφαλείας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι η απτική αλληλεπίδραση όπου με συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών μας μπορούμε να δώσουμε ανέπαφες εντολές στο ηχοσύστημα.

Αντιλαμβανόμαστε εύκολα λοιπόν ότι η τεχνολογία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόσπαση της προσοχής αλλά και στα ακούσια λάθη που μπορεί να προκύψουν κατά την οδήγηση.

Πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με αυτή την τεχνολογία;

Σαφέστατα η νέα τεχνολογία χρειάζεται εκπαίδευση και εξοικείωση. Ένας οδηγός που περνάει από ένα αυτοκίνητο προγενέστερης τεχνολογίας σε μια τόσο σύγχρονη τεχνολογία χρειάζεται εκπαίδευση, μελέτη του βιβλίου του κατασκευαστή και εξοικείωση.

Τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη στη χώρα μας, ενώ δυναμικά μπαίνει και η ηλεκτροκίνηση καθώς ήδη βλέπουμε αρκετά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους μας.

Αυτό που δεν έχει έρθει ακόμη στη χώρα μας είναι η εκπαίδευση των οδηγών για τη χρήση αυτών των οχημάτων.
Αξίζει να αναφέρω ότι ύλη για την θεωρητική εκπαίδευση των οδηγών, αναφέρεται ακόμη στη συμβατική τεχνολογία, μιλάει για το τσοκ του αέρα και για το καρμπιρατέρ στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Για να μπορέσει λοιπόν να αξιοποιηθεί η τεχνολογία στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων χρειαζόμαστε άμεσα την βελτίωση των οδικών υποδομών, αλλά και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης των οδηγών.