Του Σπύρου Μουρελάτου

Όσοι κατηγορούν κυβέρνηση και αρχές για εσπευσμένη άρση των περιορισμών, που επεβλήθησαν το προηγούμενο Σάββατο στη Μύκονο, αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Προφανώς και η επ΄αόριστον διακοπή της μεταμεσονύχτιας διασκέδασης σε έναν προορισμό παγκοσμίου εμβέλειας, όπως είναι το νησί των Ανέμων, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Ούτε ασφαλώς κανείς στην κυβέρνηση εμφορείται από τιμωρητική διάθεση είτε έναντι των παραθεριστών, είτε και έναντι των επιχειρηματιών, όπως εννοεί να εμφανίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις η αντιπολίτευση.

Στον αντίποδα, η καθαυτή απόφαση για την επιβολή του μίνι lockdown, αλλά και το timing αυτής μοιάζουν ενέργειες, που κρύβουν συγκεκριμένο σκεπτικό και καθαρές στοχεύσεις:

Πρώτον, να ανακοπεί μία σταθερή πορεία επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, που καταγραφόταν τις τελευταίες ημέρες, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων και να διορθωθεί η ανορθογραφία με τα ξενοδοχεία καραντίνας, ώστε να «προστατευθεί» το τουριστικό προϊόν στο απόγειο της σεζόν τον Αύγουστο.

Ήδη, η ανταπόκριση και στα τρία προαναφερθέντα μέτωπα υπήρξε ικανοποιητική όσο και ακαριαία, οδηγώντας σε μία σταθεροποίηση της κατάστασης ακόμη και στον δείκτη των κρουσμάτων, ο οποίος σε συνθήκες εμβολιασμού, έχει πάψει να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο.
Δεύτερον, η μέθοδος του σοκ, που επελέγη στη Μύκονο είχε ως στόχο να…συνετίσει αρχές, επιχειρηματίες και τουρίστες και στα υπόλοιπα νησιά, που εμφανίζουν βεβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Πάρος, η Ιός, η Σαντορίνη και η Κρήτη, ώστε να μην αποφευχθούν έκτακτα μέτρα και εκεί.

Μολονότι σε Πάρο και Κρήτη η κατάσταση δεν έχει ελεγχθεί πλήρως και ως εκ τούτου το φάσμα του μίνι – lockdown δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως, η συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιορισμούς έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Ως εκ τούτου, το plan a της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής να μην ανανεώσει τους επιβληθέντες περιορισμούς στη Μύκονο πέραν της 26ης Ιουλίου, ακριβώς για να υπάρξει αισθητή βελτίωση εν όψει του Αυγούστου.
Η επαναξιολόγηση των δεδομένων, που έγινε κατά πληροφορίες σε back to back κυβερνητικές συσκέψεις το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου άναψε κατ΄ ουσίαν το πράσινο φως για την άρση των περιορισμών την ερχόμενη Κυριακή και εφ όσον δεν παρατηρηθεί κάποια αιφνίδια αντιστροφή, της έως τώρα θετικής πορείας.

Η είδηση, δε, της επίσκεψης Τσίπρα στο νησί, προκειμένου να συμπαρασταθεί στις… δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του νησιού, μεθαύριο Πέμπτη, δίνει άφθονη τροφή για σκέψη, αλλά και συμπεράσματα σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική, που επιλέγει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βελτιώσει άμεσα την δημοσκοπική του εικόνα. Ωστόσο, όσο και εάν δεν αρέσει στην Κουμουνδούρου δεν αποτέλεσε καταλύτη στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Θα αποτελέσει, ωστόσο, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για φρεσκάρισμα της συλλογικής μνήμης αναφορικά με τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης…

Πηγή: afteroffice.gr