Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν από τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, της χειρότερης ημέρας από την αρχή του έτους, ωστόσο οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέο χαμηλό πενταμήνου ως υπενθύμιση των ανησυχιών των επενδυτών για την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,2%, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωσε σήμερα το πρωί χάρη σε μια σειρά από θετικά οικονομικά αποτελέσματα και ανακοινώσεις εξορυκτικών εταιριών για την παραγωγή τους.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6% ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε χαμηλό εξαμήνου, με πτώση σχεδόν 1%. Στην Κίνα, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ ο δείκτης των blue chips CSI300 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,1%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,2%, παρατείνοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων σχεδόν 18 μηνών.

Τα στοιχεία ενεργητικού που ενέχουν περισσότερο ρίσκο υφίστανται διεθνώς πιέσεις τον τελευταίο καιρό καθώς πολλές χώρες πασχίζουν να περιορίσουν την έξαρση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, δημιουργώντας φόβους ότι περαιτέρω lockdowns και άλλοι περιορισμοί μπορεί να ανακόψουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Παρά την κυκλοφορία του εμβολίου, οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν μάθει να ζουν με την COVID-19», ανέφεραν αναλυτές της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου σήμερα το πρωί υποχώρησε προσωρινά στο -0,427%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν και πάλι πτωτικά ύστερα από βουτιά κατά περίπου 7% στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω των ανησυχιών για τη μελλοντική ζήτηση και ύστερα από τη συμφωνία της συμμαχίας ΟΠΕκ+ για αύξηση της παραγωγής.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση 0,3% στα 68,44 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό παράδοσης Αυγούστου, που λήγει αργότερα σήμερα, σημείωσε πτώση 0,3% στα 66,15 δολάρια το βαρέλι.