Γκολέμη Αναστασία Βασιλική

Αισιοδοξία παρά τις ανησυχίες των απαισιόδοξων

Συγκρατημένη και  γεμάτη αισιοδοξία εμφανίζεται η κυβέρνηση για την πορεία της φετινής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Παρά τα μεγάλα ζητήματα, εξαιτίας της επέκτασης της μετάλλαξης «Δέλτα» σε όλο τον κόσμο, μια σειρά από καθοριστικούς παράγοντες καταπραΰνουν τις όποιες ανησυχίες των απαισιόδοξων.

Ο υπουργός Οικονομικών Xρήστος Σταϊκούρας ανέφερε προ ημερών πως οι αναδυόμενοι κίνδυνοι που μπορούν να υπάρξουν το επόμενο διάστημα μπορούν να απορροφηθούν καθώς το σενάριο του οικονομικού επιτελείου είναι το πιο συντηρητικό και βλέπει ανάπτυξη του 3,6% όταν διεθνείς και εγχώριοι οίκοι βλέπουν μεγαλύτερα επίπεδα ανάπτυξης.

Από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξος στο βήμα του Economist καθώς πιστεύει σε ανάπτυξη της τάξεως του 4,3%, ταυτιζόμενος με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Μέσα στην πανδημία η χώρα δανείστηκε 21 δισ. ευρώ.

Για ποιους λόγους όμως παραμένουν αισιόδοξοι στην κυβέρνηση;

Η Μεγάλη Βρετανία πήρε την απόφαση να ανοίξει τα σύνορα της από 19 Ιουλίου, κάτι το οποίο θα ευνοήσει τον ελληνικό τουρισμό. Η βρετανική αγορά είναι από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την Ελλάδα. Το 2019 ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία 3,5 εκατομμύρια άτομα, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και το πολύ δύσκολο 2020, γύρω στo 1 εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 749 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Περιοχές, όπως τα Ιόνια νησιά ή η Κρήτη, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική τουριστική αγορά.

«Ποντάρει» στο Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό «εργαλείο» για την ελληνική κυβέρνηση. Σε βάθος επτά ετών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν 7% στο ΑΕΠ, ενώ αναμένεται να εισφέρει περί τις 200.000 θέσεις εργασίας. Ο αναπληρωτής υπουργός από τον Economist ανέφερε:

«Το φιλόδοξο σχέδιο κινητοποιεί πάρα πολλούς πόρους, πολύ περισσότερους από αυτούς που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις». Tόνισε μάλιστα την σπουδαιότητα του σχεδίου και εξήγησε πως:

«Ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι το επενδυτικό κενό, το οποίο παραμένει μεγάλο. Για φέτος η κυβέρνηση αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περί τα 7,5 δις. ευρώ (4 δις. τον Αύγουστο και 3,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου)».

Αυξάνονται οι καταθέσεις

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Από τα 145,1 δισ. ευρώ. που ήταν τον Μάρτιο του 2020 εκτοξευθήκαν στα 168,1 δισ. ευρώ το Μάιο του 2021. Μάλιστα το 57% αυτών των καταθέσεων ανήκουν στα νοικοκυριά. Εκτιμάται τόσο από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και από αναλυτές πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των καταθέσεων θα επιστρέψει στην κατανάλωση.

«Κόκκινα δάνεια»

Ο μεγάλος κίνδυνος των κόκκινων δανείων φαίνεται πως εξασθενεί καθώς μέχρι το 2022 το ποσοστό τους αναμένεται να είναι μονοψήφιο. Τους τελευταίους 12 μήνες τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ως φαίνεται οι τράπεζες έχουν θέσει ως βασικό στόχο να «πρασινίσουν» κοντά στα 63 δις. ευρώ δανείων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την αίρεση ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται ετησίως με υψηλούς ρυθμούς την τρέχουσα δεκαετία, είναι δυνατόν, με την κατάλληλη αναδιάρθωση, να επιστρέψει σε κανονικές αποπληρωμές πάνω από το 60% των εταιρικών κόκκινων δανείων και το 70% των υπό καθυστέρηση στεγαστικών και καταναλωτικών επισφαλειών, ήτοι 37 δισ. και 26 δισ. ευρώ αντίστοιχα.