Γκολέμη Αναστασία Βασιλική

ΕΔΑΔΠ για την ίδρυση νέων «σχημάτων»

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), στοχεύουν στην ίδρυση βιώσιμων και ανταγωνιστικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων και στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ υπερδανεισμένων εταιρειών, που υπό μία νέα ομπρέλα θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και ενδεχομένως να πρωταγωνιστήσουν στον τομέα τους.

Αυτός είναι ο τρόπος για τη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων από τις επισφάλειες και όχι οι πλειστηριασμοί. Οι σχετικές διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε ορισμένους κλάδους και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ανακοινωθούν οι πρώτες συμφωνίες.

Το μοντέλο είναι συγκεκριμένο

Δύο ή περισσότερες ομοειδείς επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω χρεών, συγχωνεύονται ή συνεργάζονται. Με αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο σχήμα, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει και ένας επενδυτής με πλειοψηφικό ποσοστό ή να συνεργαστούν στρατηγικά για να εκμεταλλευτούν οικονομίες κλίμακος και να συνεχίσουν, όπως και προηγούμενους, τη δραστηριότητά τους.

Ο διαχειριστής κάνει την κατάλληλη προεργασία για την προσέλκυση επενδυτών που θα τοποθετηθούν στο νέο εγχείρημα. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα καύσιμα για την εφαρμογή του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα. Φυσικά, ρυθμίζουν στο βαθμό που χρειάζεται τις υφιστάμενες οφειλές.

Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που δέχονται ακόμη και να χάσουν τον έλεγχο των εταιρειών τους, προκειμένου να συνεχίζουν τη δουλειά που κάνουν και να μην χρεοκοπήσουν ή χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Κι αυτό διότι πλέον αν δεν βρεθεί λύση, ο πλειστηριασμός είναι μονόδρομος.

Τραπεζική πηγή αναφέρει πως σε πρόσφατο κάλεσμα από διαχειριστή προς εταιρείες από τον κλάδο των οινοποιείων, οι μισές περίπου δέχθηκαν να συζητήσουν τη νέα προοπτική. Η ίδια πηγή αναφέρει πως είναι πολύ κοντά η συμφωνία για την ένωση 5 εταιρειών, με συμμετοχή και επενδυτή στο όλο εγχείρημα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

Η επιλογή των συνενώσεων από τους διαχειριστές δεν είναι τυχαία. Συνήθως, προτιμούν τις υγιείς αναδιαρθρώσεις σε σχέση με τις αναγκαστικές εκτελέσεις που είναι χρονοβόρες και πιο ακριβές.

Το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προέρχεται από μικρότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υπολογίζεται ότι το 25% των επισφαλειών, εντός και εκτός τραπεζικών ισολογισμών, αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ το 35% μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Καταληκτικά, ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών που θα διαπραγματευτούν το μέλλον τους με τις εταιρείες διαχείρισης δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν αλλάξει ή μετασχηματιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαχειριστές λειτουργούν ως σύμβουλοι, προσελκύοντας επενδυτές και βοηθώντας στη σχεδίαση του σχεδίου ανάκαμψης και στην εξασφάλιση πόρων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης.