Του Σπύρου Μουρελάτου

Ενδιαφέρουσες, καίτοι αθέατες, διεργασίες καταγράφονται εσχάτως στον χώρο της μείζονος αντιπολίτευσης. Ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα αυτών, όπως αποτυπώνονται στις τοποθετήσεις και τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο η έστω και καθυστερημένη αποκήρυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος μέσω του αδειάσματος των θέσεων Πολάκη, όσο και η συνάντηση του με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα αποτελούν καινοφανείς συμπεριφορές για τον ΣΥΡΙΖΑ του πρόσφατου χρονικού διαστήματος. Μολονότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για… στροφή Τσίπρα, τα συγκεκριμένα..στιγμιότυπα είναι σε κάθε περίπτωση αξιοπρόσεκτα.

Όχι γιατί κατ’ ανάγκη είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ το… φως το αληθινό και αποφάσισαν να προσχωρήσουν ψυχή τε και σώματι στο μέτωπο της λογικής, αλλά γιατί αποτελούν ακόμη μία υπόμνηση της αρετής της…προσαρμοστικότητας, που χαρακτηρίζει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί αυτή να μην εντάσσεται σε ακόμη μία προσφιλή τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτήν της παραπλάνησης, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την περίοδο 2012 – 2019.

Θα ήταν χρήσιμο να μας διαφώτιζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το τι έχει μεσολαβήσει, ώστε να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας συνάντηση με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα λοιδορήθηκε από τον επίσημο έως και τον…ανεπίσημο ΣΥΡΙΖΑ ως το… μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

Δεν είναι εύκολο, εξάλλου, να ξεχαστούν οι κατά τον Πολάκη «αρλούμπες του φίλτατου Σωτήρη» ή ο κατά Καρτερό «δήθεν ουδέτερος τεχνοκράτης». Ούτε τα βέλη του Νίκου Παππά ότι «ο Σωτήρης Τσιόδρας καλύπτει την αδράνεια της κυβέρνησης». Πολλώ μάλλον ότι οι προαναφερθείσες αιχμές έκλειναν το μάτι στον διαδικτυακό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί συστηματικά την αμαύρωση του κύρους και της επιστημονικής αξιοπιστίας του Σωτήρη Τσιόδρα επιχειρώντας να τον εμφανίσει ως πιόνι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο καλοπροαίρετος θα συμπέραινε πως σε αυτήν την κρίσιμη καμπή αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να προσθέσει δυνάμεις στον ευγενή σκοπό.

Ο καχύποπτος πιθανώς να συνδύαζε την παρατεταμένη δημοσκοπική καχεξία του ΣΥΡΙΖΑ με την  προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να διασκεδάζει τις εντυπώσεις ότι ψαρεύει στην γκρίζα δεξαμενή των προκαταλήψεων, της δεισιδαιμονίας και των στερεοτύπων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρωτοβουλίες πρόσκαιρου επικοινωνιακού αντίκτυπου δεν μεταβάλλουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από αποσπασματικές κινήσεις, ώστε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπολογίσιμος διεκδικητής της εξουσίας ενώπιον της κρίσιμης δεξαμενής των μετριοπαθών κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Και…αποφθέγματα του τύπου «εάν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» ή «η ενίσχυση του εμβολιασμού απαιτεί πειθώ, όχι κυρώσεις και χαρτζηλίκια» μάλλον προκαλούν σύγχυση στο ευρύ κοινό, παρά πείθουν ότι Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τις βάσεις για μία εφικτή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Πηγή: afteroffice.gr