Του Σπύρου Μουρελάτου

Απόλυτη επιβεβαίωση του Afteroffice σχετικά με το κυβερνητικό σκεπτικό πίσω από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, αλλά και την προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας των εσωτερικών χώρων εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, όπως αποτυπώθηκε στο αποψινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά τα όσα διακινούνταν τις τελευταίες ώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξ αρχής αποφασίσει να μην επεκτείνει – παρά μόνον στις απολύτως απαραίτητες κατηγορίες εργαζομένων – την βεντάλια της υποχρεωτικότητας. Τουλάχιστον σε αυτή την χρονική φάση.
Όπως είχε αναφερθεί τις τελευταίες 10 ημέρες, η κυβέρνηση εφαρμόζει εμπροσθοβαρώς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, επεκτείνει την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς από την 1η Σεπτεμβρίου και μεριμνά για την διευκόλυνση του εμβολιασμού στο Στρατό.

Και αυτό γιατί τις προηγούμενες ημέρες στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος προβληματισμός για το ποια θα πρέπει να είναι τα όρια του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μία φιλελεύθερη Δημοκρατία.

Επίσης, γιατί, οι αριθμοί γύρω από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού συνηγορούν πως ο στόχος του τείχους ανοσοπροστασίας γύρω στο 70 – 75% είναι απολύτως εφικτός εντός των επομένων 45 – 60 ημερών. Ως εκ τούτου η … πρόωρη συμπερίληψη και άλλων κατηγοριών εργαζομένων πιθανώς να οδηγούσε στα αντίθετα των προσδοκώμενων αποτελέσματα.

Το αποψινό διάγγελμα Μητσοτάκη θα πρέπει να εκληφθεί πρώτα και κύρια ως ένα μήνυμα.
Ή μάλλον ως μία ύστατη προειδοποίηση προς όλους όσοι μην έχοντας ιατρικό ή άλλο κώλυμα αρνούνται να πράξουν το χρέος τους και να εμβολιαστούν: το Μέγαρο Μαξίμου έχει την αποφασιστικότητα να λάβει ακόμη και δύσκολες πολιτικά αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα υποκύψει ως οικονομία και κοινωνία στο εν εξελίξει 4ο πανδημικό κύμα.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω παρεμβάσεις στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας, κάτι, πάντως, που θα φανεί τέλη καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου, πάντα σε σχέση με την τότε επιδημιολογική εικόνα.

«Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες.  Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απαραίτητη υπόμνηση πως «όσοι δεν εμβολιάζονται έχοντας αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις».
Πλέον το μήνυμα τείνει να γίνει πραγματικότητα. Και αυτή αποτυπώνεται στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει  τους εσωτερικούς χώρους, μπαρ, καφέ, εστιατόρια και clubs σε χώρους αποκλειστικά και μόνον για εμβολιασμένους.

Το δίχως άλλο σκηνή από τα … προσεχώς, καθώς η εν λόγω εξέλιξη προσφέρει μία σαφή πρόγευση για τα «απαγορευτικά» που θα συναντούν από το Φθινόπωρο σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μη ουσιωδών δραστηριοτήτων τους όλοι όσοι αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν εις βάρος εν τέλει της Δημόσιας Υγείας.

Κατ ουσίαν η αυστηροποίηση του νέου πλαισίου δείχνει και το δρόμο προς την … αυτορύθμιση του συγκεκριμένου κλάδου, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, καθώς εκτιμάται πως η πλειοψηφία των χώρων αναψυχής και διασκέδασης θα καταλήξει συν τω χρόνω να δέχεται μόνον εμβολιασμένους πελάτες.

Πηγή: afteroffice.gr