Γκολέμη Αναστασία Βασιλική

Σταδιακή αύξηση σημειώνουν από τον περασμένο Μάιο ορισμένα προϊόντα στα ράφια των Super market. Το νέο κύμα ακρίβειας που απειλεί τους καταναλωτές και την οικονομία σημειώνει αυξήσεις έως 5%.

«Εισαγόμενες» αυξήσεις

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων απευθύνονται σε εισαγόμενα προϊόντα. Αφορούν κυρίως προϊόντα τα οποία εισάγονται απευθείας στην ελληνική αγορά είτε προϊόντα που η παραγωγή τους απαιτεί εισαγωγή πρώτων υλών. Η ελληνική αγορά δείχνει να αντιστέκεται στο ανατιμητικό κύμα καθώς οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων συνεχίζουν να διατηρούν εκπτώσεις και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων.

Αυξήσεις έως 5%

Οι επιχειρηματίες προαναγγέλλουν ότι σύντομα στα ράφια θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις σαν αυτές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες θα φτάνουν έως και 5% σε ορισμένα είδη, με την αρχή να γίνεται σε μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δεν μπορούν να απορροφήσουν καμία αύξηση από τους προμηθευτές τους.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εγχώρια παραγωγή από καταστροφές αλλά και από τις αυξήσεις των τιμών των αγροεφοδίων και των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία είναι δεδομένο ότι θα ενισχύσουν το ανατιμητικό κλίμα που ήδη υπάρχει.

Αύξηση τροφίμων και σε διεθνές επίπεδο

Ακόμη και σε διεθνές επίπεδο οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προβλέψεις του για τις τιμές των τροφίμων αναφέρει ότι φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με το 2020, με τη σταθεροποίησή τους να έρχεται προς το τέλος της χρονιάς.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων διεθνώς, οι οποίες σε τιμές παραγωγού είχαν αυξηθεί τον Μάιο κατά 47,2%, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των τιμών στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο 12μηνο, στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων που προκάλεσε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις υποστούν οι καταναλωτές χωρών με μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Η ΕΛΣΤΑΤ

Στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε αυξήσεις τιμών στα εξής προϊόντα:

  • νωπά φρούτα (20,4%),
  • στα νωπά ψάρια (2,2%),
  • στο χοιρινό κρέας (1,7%),
  • στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,6%),
  • στα τυριά (1,1%) ενώ μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των νωπών λαχανικών (6,7%),
  • στα πουλερικά (2,8%),
  • στις πατάτες (2,4%),
  • στο ψωμί και στα δημητριακά (0,6%) αλλά και
  • στα είδη ατομικής φροντίδας (0,4%).

Για τους ανθρώπους του εμπορίου οι μειώσεις αυτές που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι αποτέλεσμα της έντονης πολιτικής προσφορών που ακολουθούν τα σουπερμάρκετ, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών.

Τον Ιούνιο συνολική αύξηση κατά 0,4% κατέγραψε η ομάδα των προϊόντων «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, χυμούς φρούτων.