Γκολέμη Αναστασία Βασιλική

Την στιγμή που ο προϋπολογισμός των μισών νοικοκυριών ή και παραπάνω φθάνει μόνο για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες σε τροφή και στέγη δημιουργούν προβληματισμό σχετικά με το κόστος διαβίωσης.

Το καλάθι του Supermarket γίνεται όλο και ακριβότερο

Ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τον Ιούνιο του 2021 αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Μέσα σε ένα μήνα παρατηρήθηκαν αυξήσεις στο χοιρινό (+1,7%), στα νωπά ψάρια (+2,2%), στα τυριά (+1,1%) και στα νωπά φρούτα (+20,4%), ενώ σε ετήσια βάση οι 8 από τις 15 κατηγορίες τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, διψήφια άνοδο τιμών είχαμε σε αρνί και κατσίκι (+17,0%) και άλλα βρώσιμα έλαια (+15,0%), ενώ οι πατάτες ακρίβυναν κατά 8,6%. Αυξημένες τιμές έχουν τα πουλερικά (+1,2%), τα νωπά ψάρια (+4,1%), τα τυριά (+2,5%), το ελαιόλαδο 1,3% και τα νωπά λαχανικά 1,2%.

Βιομηχανία και λιανεμπόριο

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο έχουν προαναγγείλει μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ευρεία γκάμα προϊόντων τους επόμενους μήνες λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος, καθώς και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τιμές παραγωγού έχουν πάρει την ανηφόρα καταγράφοντας αύξηση +1,5% τον Μάιο.

Η πορεία των τιμών φανερώνει την σημαντικότητα της ελληνικής αγοράς από τα εισαγόμενα προϊόντα, ειδικά σε ό,τι αφορά βασικές πρώτες ύλες για τη μεταποίηση.

Πλήγμα καλοκαιριού

Παράγοντα στην ακρίβεια αποτελεί και ο καιρός. Για παράδειγμα η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλών θερμοκρασιών στις αρχές της άνοιξης).

Για φέτος η μεγαλύτερη υποχώρηση στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναμένεται να σημειωθεί στην Ελλάδα (-45%) και την Γαλλία (-34%).

Ακρίβεια και στον καφέ

Οι επιχειρηματίες της καφεστίασης, επισημαίνουν πως παρατηρούνται ανοδικές τάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από τον ίδιο τον καφέ μέχρι τα υλικά συσκευασίας και τα πλαστικά. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που η συνολική προσφορά καφέ θα είναι σημαντικά μικρότερη από τη συνολική ζήτηση, και αυτή η πίεση αντανακλάται στις διεθνείς τιμές, που δεν θα αργήσει να περάσει και στις τιμές του καταναλωτή.