Του Σπύρου Μουρελάτου

Εβδομάδα αντεπίθεσης με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ του κορωνοϊού, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου είναι αυτή, που ξεκινά από αύριο, Δευτέρα.

Αύριο, το αργότερο την Τρίτη Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να ανακοινώσουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τους κανόνες, που θα διέπουν εφ’ εξής τη λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης, αλλά και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Μάλιστα, η εκθετική αύξηση του κρουσμάτων της νόσου και η ανησυχία, πως ενίσχυση της συγκεκριμένης τάσης θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν αποκλείεται να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε μερική ή και ολική αναδίπλωση από τις πρόσφατες ανακοινώσεις περί διαχωρισμού σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Μολονότι έως το απόγευμα της Κυριακής δεν υπήρχαν οριστικές αποφάσεις, ισχυρή καταγραφόταν η τάση εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου υπέρ της μετατροπής των εσωτερικών χώρων εστιατορίων, νυχτερινών κέντρων και clubs σε χώρους αποκλειστικά και μόνον για πλήρως εμβολιασμένους και για όλους όσοι έχουν νοσήσει.
Εξετάζεται, επίσης, μία μικρή ( 15μερη ) καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης περί αμιγών και μεικτών χώρων. Τρίτη εναλλακτική η εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης, ήτοι ο διαχωρισμός σε αμιγείς και μεικτούς χώρους από τις 15 Ιουλίου και αναλόγως με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων να ενεργοποιηθεί η αναθεώρηση του πλαισίου επί το αυστηρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει πως η πιθανότητα ενός νέου γενικού απαγορευτικού βρίσκεται εκτός της βεντάλιας των εξεταζόμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση, ελέω της εξελισσόμενης εμβολιαστικής εκστρατείας, ενώ υπενθυμίζουν διαρκώς τις ολέθριες συνέπειες, που θα είχε κάτι τέτοιο στην πραγματική Οικονομία.

Το κύριο βάρος, πάντως, της κυβερνητικής προσπάθειας πέφτει, όπως είναι φυσιολογικό, στην ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Ομάδα υψηλού κινδύνου καθίστανται πλέον οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών.
Η συντονισμένη εκστρατεία πειθούς κεντρικής κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας στοχεύει να φέρει στα ανά την επικράτεια εμβολιαστικά κέντρα όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της προαναφερθείσας ομάδος και δευτερευόντως τους νεαρότερους σε ηλικία, οι οποίοι και «ευθύνονται» κατά μείζονα λόγο για τη μεταφορά του ιικού φορτίου εντός της κοινότητας.

Ακόμη ένα όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα είναι η θέσπιση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Όπως εγκαίρως έχουμε επισημάνει στο Afteroffice, η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου αφορά τους εργαζομένους σε Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι οποίοι θα κληθούν να εμβολιαστούν – εφ όσον δεν το έχουν πράξει ήδη – σε λίγες εβδομάδες και αφού πρώτα εκπνεύσει μία περίοδος 2 έως 3 εβδομάδων, ως χρονικό περιθώριο οριστικοποίησης του ραντεβού τους.

Πολλές είναι οι πιθανότητες τόσο οι υγειονομικοί, όσο και αυτοί, που φροντίζουν ΑΜΕΑ να ενταχθούν και αυτοί στον πρώτο γύρο της υποχρεωτικότητας, μολονότι κάτι τέτοιο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Στις ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που τοποθετούνται προς το τέλος της εβδομάδος, αναμένεται να περιληφθεί ο Στρατός και εν γένει οι ένστολοι, ενώ συζήτηση γίνεται και για άλλες κατηγορίες, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες αθλητές.
Ωστόσο, τυχόν ένταξη τους σε καθεστώς υποχρεωτικότητας αναμένεται να ισχύσει από το Φθινόπωρο.