Του Σπύρου Μουρελάτου

Ο κύβος για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των σκέψεων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων είχε στην πραγματικότητα ερρίφθη στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και περίπου 10 ημέρες, όπως είχαμε γράψει στο Afteroffice.

Καταλύτης υπήρξε το δίχως άλλο ο νέος γύρος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ελέω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Η εκ νέου αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκει την κυβέρνηση σε κρίσιμη καμπή, καθώς η εν εξελίξει εμβολιαστική εκστρατεία έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τις ομάδες των απρόθυμων και των αρνητών του εμβολίου.

Πόσο ανησυχητική, όμως, είναι η κατάσταση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού;
Και πόσο μακριά βρισκόμαστε από το 70%, που θεωρείται αν μη τι άλλο ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσοπροστασίας;

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ούτε εξωραΐζουν μία κατάσταση, ούτε την χειροτερεύουν.

Το άθροισμα των πλήρως εμβολιασμένων, των εν αναμονή της β΄δόσης, αλλά και των νοσήσαντων από την Covid–19 ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 5 εκατομμύρια.
Έως τα 6 και κάτι επί συνόλου 8 και κάτι εκατομμυρίων ενηλίκων, που διαβιούν στην χώρα λείπουν περί το ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με την προχθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα εμβολιαστεί.
Από το 28%, που δηλώνει πως δεν έχει εμβολιαστεί, ένα 40% κλίνει προς την επιλογή να κάνει το εμβόλιο. Εάν σε αυτό προστεθεί και ο ρυθμός αύξησης περίπου κατά 100.000 ημερησίως των νέων ραντεβού, που κλείνονται μετά την ξεδίπλωση της στρατηγικής ενθάρρυνσης του εμβολιασμού αντιλαμβάνεται κανείς πως η περιοχή του 70% μόνο άπιαστο όνειρο δεν είναι.

Πως «κουμπώνει» στα προαναφερθέντα η επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Περισσότερο ως μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και λιγότερο ως κρίσιμο ποσοστό για την επίτευξη του στόχου του τείχους της ανοσοπροστασίας.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζομένους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Για τους πρώτους, δε, αναμένεται να ισχύσει άμεσα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επικοινωνεί και κάτι άλλο, εξ ίσου σημαντικό με την καθαυτή πρωτοβουλία: την αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα της να πράξει ό,τι θεωρεί επιβεβλημένο για την ανάσχεση της πανδημίας αδιαφορώντας για αντιδράσεις και ως εκ τούτου πολιτικό κόστος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν – βάσει του κυρίαρχου αυτή τη στιγμή σεναρίου – να αξιοποιήσουν το χρονικό διάστημα…σφυγμομετρώντας τον αντίκτυπο της συγκεκριμένης κίνησης. Κατά πόσον δηλαδή θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων να βελτιώσουν τις βελτιώσεις τους στον εμβολιασμό, προτού υπαχθούν και αυτοί στην υποχρεωτικότητα.

Εξ ου και προς ώρας η βεντάλια σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες, που θα περιβληθούν με το καθεστώς της υποχρεωτικότητας δεν θα ανοίξει, καίτοι, εσωτερική συζήτηση έχει γίνει και για τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους στην εστίαση και τους αθλητές.

Η κυβέρνηση θα περιμένει να διαπιστώσει, εάν η πρώτη φάση υποχρεωτικότητας λειτουργήσει ως παραδειγματισμός για τους υπόλοιπους. Και αναλόγως φυσικά θα πράξει στη συνέχεια….