Του Σπύρου Μουρελάτου

Αντιμέτωπη πλέον με τις συμπαγείς μειοψηφίες, που αρνούνται να εμβολιαστούν – δεν έχουν όλες τις ίδιες αφετηρίες, ούτε τα ίδια γνωρίσματα – η κυβέρνηση βρίσκεται εκ των πραγμάτων ενώπιον δύσκολων αποφάσεων.

Ο Ιούλιος εξελίσσεται από κάθε άποψη σε έναν πολύ κρίσιμο μήνα. Αναμένοντας μία φυσιολογική λόγω διακοπών κάμψη του ρυθμού του εμβολιασμού τον Αύγουστο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός των νέων ραντεβού τις εβδομάδες έως τα τέλη του μήνα.

Και όπως υπονοείται με σαφήνεια σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αυτήν την διαδικασία δεν περισσεύει κανείς. Ορθώς ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι των εμβολιασμών κομβικούς κρίκους του κρατικού μηχανισμού και της κοινωνικής ζωής, όπως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία.

Τώρα που η εκστρατεία πειθούς καλείται να αγγίξει τις τοπικές κοινωνίες, τοπικοί άρχοντες και ιεράρχες, που παραδοσιακά διατηρούν ισχυρότατη επιρροή σε αποκεντρωμένο επίπεδο, μπορούν να μεταπείσουν τους αμφιταλαντευόμενους, όπου δεν μπορεί να φθάσει το…χέρι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον σύνδεσμο κυβέρνησης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αναλάβει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εντός των επομένων ωρών θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Δημάρχους των περιοχών, που εμφανίζουν πενιχρές επιδόσεις σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό.

Για την κυβέρνηση η ενεργότερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρείται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη, αφ ης στιγμής, μάλιστα, Περιφέρειες και Δήμοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον ευνοημένους ως προς τους πόρους του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Στο πρωθυπουργικό τραπέζι, πάντως, έχουν πέσει και άλλες ιδέες, ώστε να αναζωογονηθεί η εμβολιαστική εκστρατεία. Στον…ευγενή σκοπό αναμένεται να επιστρατευτούν μεταξύ άλλων καλλιτέχνες και γενικότερα πρόσωπα, που ασκούν επιρροή σε κοινωνικά υποσύνολα, που συνήθως περνούν κάτω από τα ραντάρ της…συστημικής εκστρατείας πειθούς.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για υιοθέτηση μιας πιο εξατομικευμένης επαφής με ισχυρούς παράγοντες ομάδων, όπως οι Ρομά, ώστε να ενταχθούν και αυτοί δυναμικότερα στο project του εμβολιασμού.

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Αρκούν όλα τα παραπάνω για να φθάσει η εμβολιαστική κάλυψη στο 75% του πληθυσμού, ήτοι στο ασφαλές τείχος ανοσοπροστασίας; Πιθανώς όχι.

Εξ ου και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλο το διαθέσιμο οπλοστάσιο και μάλιστα να το κάνει άμεσα. Όπως σας έχει προϊδεάσει το Afteroffice από την προηγούμενη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου επισπεύδει τη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων εργαζομένων.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως εξελίξεις και δη σε νομοθετικό επίπεδο δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντός του Α 15μερου του Ιουλίου με τον χρόνο εφαρμογής των κυοφορούμενων αποφάσεων να μετατίθεται για τις αρχές Φθινοπώρου.

Έως τότε, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η άμεση ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, μέτρο, που θα λειτουργήσει ως οδηγός για τις υπόλοιπες και πολυπληθέστερες ομάδες, που έπονται.

Στη συγκεκριμένη λίστα φιγουράρουν σε περίοπτη θέση οι υγειονομικοί με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε νοσηλευτές και διοικητικούς. Η πορεία των εμβολιασμένων αλλά και η επιδημιολογική εικόνα προς τα τέλη Αυγούστου θα καθορίσουν κατά πόσον η συγκεκριμένη συζήτηση θα αγγίξει και άλλες ομάδες, όπως επαγγελματίες αθλητές και εκπαιδευτικούς.

Πηγή: afteroffice.gr