Του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Όπου υπάρχει φτώχεια ιδεών, έλλειψη προτάσεων και προοπτική εξουσίας, υπάρχει και γκρίνια, όπου οι δημοσκοπήσεις, πάνε προς τα κάτω, αυξάνεται η αμφισβήτηση, οι ζυμώσεις και οι ρήξεις.
Και αυτό συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, που απόψε ξεκινά τον προγραμματική του συνδιάσκεψη.

Μέχρι στιγμής δυστυχώς, δεν έχουμε δει, ούτε έχουμε ακούσει κάτι το καινούργιο, το ανατρεπτικό, το προοδευτικό, που να ακουμπά την πλειοψηφία των πολιτών, που να πείθει, να ξεφεύγει από τα …φούμαρα του 2012-15 και να διαθέτει τα εχέγγυα πολιτικής αξιοπιστίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής, στο μόνο, που τα μέσα ενημέρωσης έκαναν focus, ήταν η αμφισβήτηση, οκτώ κορυφαίων στελεχών, στην πρόταση Τσίπρα να αποζημιωθεί η Fraport, για τις ζημιές που υπέστη από την πανδημία. Και οι οκτώ τον ανάγκασαν, να υποχωρήσει και να αλλάξει τη θέση του στη Βουλή, από «ναι» σε «παρόν», κατηγορώντας τους παράλληλα για «διασπαστικές κινήσεις».

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει, την ιδεολογική και προγραμματική φτώχεια του, αλλά και το αδιέξοδο της στρατηγικής του αυτή την περίοδο

Βάλτωσε στο γραφείο της Κουμουνδούρου δυο χρόνια, έπιασε αράχνες από την ακινησία, καθώς εναπόθεσε τις ελπίδες του στην τύχη και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, για να «βουλιάξει» ο Μητσοτάκης.
Δεν συνέβη αυτό αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Σαν αδιάβαστος μαθητής σε διαγώνισμα , άρχισε να ρίχνει κλεφτές ματιές αριστερά και δεξιά στις σελίδες των άλλων.

Πριν τρεις μήνες αναζητούσε λύση στο αδιέξοδό του, στην οικονομική πολιτική του Αμερικάνου προέδρου. Μας παρουσίασε τον Τζό Μπάιντεν λίγο πολύ σαν …αριστερό σωτήρα, που αντιτίθεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ Μητσοτάκη, αλλά κάπου στη διαδρομή τον ξέχασε.

Τις τελευταίες μέρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες … προσγειώθηκε στην Ισπανία, για να εκθειάσει το μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας του σοσιαλιστή Σάντσεθ με το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, των podemos, που υπέστη βαριά ήττα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης και το εγκατάλειψε και αρχηγός του και φίλος του Αλέξη, Πάμπλο Ιγγλέσιας με τη δήλωση «αποτύχαμε».

Αυτό το μοντέλο συνεργασίας βρήκε ιδανικό και πετυχημένο ο κ Τσίπρας για να το αντιγράψει και να το προτείνει, κοιτάζοντας προς το ΚΙΝΑΛ, για την επόμενη των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στις εξετάσεις ο αδιάβαστος μαθητής, προσπαθεί να αντιγράψει από το διπλανό του. Πολλές φορές όμως, μπροστά στη αγωνία της λευκής σελίδας, δεν γνωρίζει και δεν προσέχει τι αντιγράφει. Δεν ξέρει αν αντιγράφει την επιτυχία του ή την αποτυχία του.

Πηγή: afteroffice.gr