Του Σπύρου Μουρελάτου

Είτε ως πύλη προς την κανονικότητα, είτε ως ασπίδα για την Δημόσια υγεία, ο εμβολιασμός κατά του κορονοιού, που έχει ξεκινήσει από τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 αποτελεί τη μόνη, αποτελεσματική και ασφαλή απάντηση στην αναχαίτιση της πανδημίας.

Καίτοι αργόσυρτη ως διαδικασία, η στρατηγική επιλογή της Ευρωπαικής Ένωσης να αποκτήσει και να διαθέσει από κοινού δόσεις εμβολίων για τους πολίτες των 27 κρατών – μελών της απεδείχθη σωτήρια, ιδίως για τις λιγότερο προνομιούχες χώρες του Νότου.

Παρά τις όποιες αναποδιές και τις μικρές καθυστερήσεις, η Ελλάδα έφθασε προ ολίγων 24ωρών στο σημείο – καμπή, όπου όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους ενήλικους πολίτες.

Από τον Ιούλιο και εντεύθεν εξέλιπαν πλέον οι δικαιολογίες, αλλά και το στρίβειν διά της….Astrazeneca και της χρονοτριβής: όποιος ενήλικος δεν εμβολιάζεται θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία, ενώ μεσοπρόθεσμα υποθηκεύει την προοπτική ταχείας ανάκαμψης της Οικονομίας.

Γιατί ο εμβολιασμός σε συνθήκες πανδημίας δε συνιστά απλώς ατομική επιλογή. Αποτελεί βαθιά υποχρέωση προς το κοινωνικό σύνολο, αλλά και απόδειξη κοινωνικής ενσυναίσθησης, αλλά και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.

Η κουτοπόνηρη πρακτική ευτυχώς ολίγων να παρασιτούν σε βάρος των πολλών δεν μπορεί και δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ήδη, η δημοσιοποίηση της σύστασης της Επιτροπής Βιοηθικής, που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου και αποτελεί τον ηθικό και νομικό καμβά των από τούδε και στο εξής κυβερνητικών πρωτοβουλιών ηχεί ως την έσχατη προειδοποίηση προς όλους όσοι επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι χωρίς να έχουν κάποιο ιατρικό ή έτερο κώλυμα.

Από τα μέσα Ιουλίου και μετά, η καθημερινότητα των πλήρως εμβολιασμένων θα είναι ουσιωδώς διαφορετική από όσους αρνούνται πεισματικά το….δώρο της επιστήμης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δρομολογούν σχέδιο βάσει του οποίου από τα μέσα Ιουλίου και μετά συγκεκριμένες δραστηριότητες θα καταστούν κατ ουσία μη προσβάσιμες σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η αρχή δεν αποκλείεται να γίνει από τα γήπεδα ποδοσφαίρου σε πρώτη φάση και αργότερα του μπάσκετ και των λοιπών ομαδικών αθλημάτων. Με τις διαθέσιμες επιλογές της μεγαλύτερης δυνατής χωρητικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους ή μίας χωρητικότητας κοντά στο 20% και υπό δρακόντεια υγειονομικά μέτρα, η επιλογή για τις ομάδες φαίνεται εύκολη.

Από το φθινόπωρο, δε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως καταστήματα εστίασης, κινηματογράφοι, θέατρα και γυμναστήρια θα «υποχρεωθούν» να ακολουθήσουν ίδια οδό, δηλαδή την αξιοποίηση των προσφερόμενων κινήτρων, δημιουργώντας κατ ουσίαν ένα αδιαπέραστο «κοινωνικό τείχος» για όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Η κυβέρνηση δεν εμφορείται από κανενός είδους ρεβανσισμό. Απλώς η εναλλακτική ενός 4ου οριζόντιου lockdown απλά δεν υφίσταται με όρους Οικονομίας. Εφ εξής η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητα της να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία και να θωρακίσει την εύρυθμη λειτουργία κοινωνίας και οικονομίας.

Κρίνεται, όμως και η αντιπολίτευση. Η οποία ουδόλως έχει ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες την τόνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας λες και η τελευταία είναι…στον αυτόματο πιλότο.

Και θα κριθεί αυστηρά εάν εξακολουθήσει να σιωπά απέναντι σε σκοταδιστικές αντιλήψεις, όπως αυτή, που εξέφρασε, ο γιατρός στο επάγγελμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης κατά του εμβολιασμού.

Οι «ρομαντικές» εποχές της ως δια μαγείας κατάργησης του μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και όσοι τις νοσταλγούν κινδυνεύουν να καταντήσουν καρικατούρες της Ιστορίας.