Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, χθες το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Βαλουκλή, στον Μ. Εσπερινό για τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «’Αξιον Εστίν», και για την εορτή της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήριά του.

Εκκλησιάστηκαν ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, αντιπροσωπείες των αυτοκέφαλων Εκκλησιών Κύπρου και Ουκρανίας, υπό τους μητροπολίτες Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειο και Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Γαλικίας Ιωάσαφ, αντιστοίχως, αρχιερείς από τις Εκκλησίες της Γεωργίας και της Ελλάδος, ηγούμενοι από το ‘Αγιον Όρος, κληρικοί, άρχοντες οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο πρέσβης της Ελλάδος στην ‘Αγκυρα, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Διαματάρης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Ουκρανίας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου και Oleksandr Gaman, κοινοτικοί παράγοντες, πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Στο τέλος του Μ. Εσπερινού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του διδασκάλου του Γένους Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου (1772 – 1851), του οποίου φέρει το όνομα.

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος τίμησε με το οφφίκιο του άρχοντος νομοδότου του Οικουμενικού Θρόνου τον Παναγιώτη Λαδά, ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης, εξήρε την προσωπικότητα, την επιστημονική κατάρτιση και την ακαδημαϊκή πορεία του τιμώμενου πανεπιστημιακού δασκάλου.

Στην αντιφώνησή του, ο νέος άρχων ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιδιαίτερα μεγάλη τιμή που του επιφύλαξε και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της οικογένειάς του με την Πόλη και τον μεγάλο σεβασμό της πάντοτε προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σπουδές του στη νομική επιστήμη.

Στη συνέχεια, παρετέθη δεξίωση στην αυλή της Μονής, κατά την οποία ο Παναγιώτατος δέχθηκε τις ευχές των ιεραρχών, του κλήρου και του πιστού λαού. Δύο χορωδίες από την Ουκρανία έψαλαν και τραγούδησαν τιμώντας τα πατριαρχικά ονομαστήρια.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ι. Βήμα του Πατριαρχικού Ναού, κατά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αναλήψεως, που τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου.