Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων θέτει στο…μικροσκόπιό της η κυβέρνηση, μετά τις…πρώτες ανάσες ελευθερίας, που ήρθαν στο προσκήνιο, με στόχο την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Όσο ο κύκλος των εμβολιασμών στην κοινότητα διευρύνεται, με την είσοδο νέων ομάδων του πληθυσμού, προκειμένου μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και η αναμενόμενη από τη Δευτέρα επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στη δια ζώσης εκπαίδευση, αποτελούν τα πρώτα κομμάτια του παζλ της επανόδου σε ρυθμούς κανονικότητας.

Την ίδια στιγμή, τα πρωθυπουργικά μηνύματα, κυρίως προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, για την ανάγκη των…τσιμπημάτων είναι εξακολουθητικά, ενώ η προσοχή εστιάζει στην αποτύπωση μίας στρατηγικής, η οποία, πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα θέτει ισχυρά αναχώματα στο ενδεχόμενο μίας νέας έξαρσης, αποσυμπιέζοντας, ταυτόχρονα, το σύστημα της υγείας.

Στην καθιερωμένη ανά Παρασκευή συνεδρίασή τους, οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν, κατά κύριο λόγο, δύο ζητήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης. Το δεύτερο με την επαναλειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων, καθώς και των εμπορικών χωριών στις βαθιά κόκκινες περιοχές της επικράτειας.

Η συζήτηση αναμένεται να είναι μακρά, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις για τα εμπορικά καταστήματα και τις τρεις τάξεις του Λυκείου, με το επιδημιολογικό αποτύπωμα να είναι αυτό που θα κρίνει τις εισηγήσεις, σε συνάρτηση με τους βαθμούς ελευθερίας που προστέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Από εκεί και πέρα, στο… τραπέζι, όσον αφορά στα μελλούμενα, βρίσκεται πάντα η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές (το ζήτημα άφησε ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star) με τα… κρίσιμα για την καθημερινότητα της κοινότητας να έπονται. Και να σχετίζονται με τον τρόπο εορτασμού του εφετινού Πάσχα, καθώς και με το ανέβασμα των ρολών της εστίασης.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί από τους εμπειρογνώμονες η εισήγηση και η κυβέρνηση να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Εάν, δηλαδή, θα… ανάψει πράσινο φως στις μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, κυρίως για το τετραήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Παράλληλα, γυμνάσια και δημοτικά φαίνεται να ξεκινούν τη δια ζώσης εκπαίδευση, μετά την Κυριακή του Θωμά (και με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους) ενώ για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου τοποθετείται χρονικά και το άνοιγμα της εστίασης, αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους. “Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα.

Όταν έχεις να φας ή να πιεις τον καφέ σου πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα. Άρα, εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο η εστίαση. Όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ και θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη ότι αυτό δε θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα και για αυτό προχωρήσαμε για τον κλάδο της εστίασης στην ανακοίνωση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος στήριξης”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: Capital.gr