Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Τι εισέπραξα από τη συζήτηση; Από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό. Από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό. Από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό. Από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό. Από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό… Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω. Αυτόν του ρεαλισμού. Διότι οι πολιτικές μας από ρεαλισμό διακατέχονται”.

Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, απαντώντας στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. “Ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας σας κ. Γεννηματά μού θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα. Χωρίς, όμως, το ταλέντο στο ψέμα και στο λαϊκισμό. Και θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε και να σας προβληματίσει γιατί οι ψηφοφόροι του κόμματος σας, σε όλες τις μετρήσεις και σε μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Και εσείς επιμένετε να χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα πιθανά στραβά που μπορεί να συμβαίνουν στον τόπο, ενδεχομένως για να ξεφύγετε μέσα από τα δικά σας αδιέξοδα”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο. Ότι λίγο πολύ τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια. Και αναρωτιέμαι πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι φωτογραφίες της στιγμής, αλλά αποτυπώνουν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Γιατί και τα δεδομένα δε σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι και αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες”, επεσήμανε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, στη δευτερολογία του:

-Το να έρχεστε και να λέτε ότι αποτύχατε σε όλα δεν αδικεί μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την προσπάθεια που έκανε όλος ο κρατικός μηχανισμός. Και τελικά την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι πολίτες που έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα, έχοντας στη διάθεσή μας πληροφόρηση που μπορεί να μην είχαμε πριν από μερικούς μήνες…

-Η πραγματικότητα ήταν ότι όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Εάν δεν είχαμε κλείσει τον Ιανουάριο, έτσι όπως κλείσαμε, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας θα ήταν τέτοια που προφανώς δε θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε.

-Ο βαθμός συμμόρφωσης σήμερα δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όταν υπήρχε ο μεγάλος φόβος. Και σήμερα αυτό που κάνουμε είναι μία προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Δεν είναι άνοιγμα. Για το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων δε νομίζω ότι έχουμε διαφορετική άποψη. Εσείς είχατε πει πρώτος ότι κακώς είχαν κλείσει οι διαδημοτικές. Θα συμφωνήσω, εκ των υστέρων, μαζί σας. Ήταν μία εισήγηση της επιτροπής, εμένα δε με έβρισκε απολύτως σύμφωνο, προσαρμοστήκαμε για κάποιο διάστημα, κρίναμε εκ των υστέρων ότι αυτό δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό.

-Για το λιανεμπόριο μάς έκαναν μία εισήγηση οι ειδικοί. Σχεδόν ομόφωνη. Υπήρχε από ό,τι καταλαβαίνω μία διαφοροποίηση. Να μας πείτε εάν συμφωνείτε. Εάν πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο. Εάν πρέπει να ανοίξουμε τα πολυκαταστήματα. Εάν δεν κρίνεται ότι πρέπει να χρειαζόμαστε το γραπτό μήνυμα.

-Για τα εμβόλια κ. Τσίπρα λέτε τώρα ότι χρειαζόμαστε περισσότερα. Και ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του εμβολιασμού; Να κάνουν τα εμβόλια οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή. Μα τι ωραία…Πώς το σκεφτήκατε αυτό; Είναι πολύ σοφό αυτό που είπατε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν είχα δέκα εκατομμύρια εμβόλια θα άνοιγα την πλατφόρμα και θα έκαναν όλοι. Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή. Έχετε άλλη άποψη; Να μας την πείτε…

-Και να θέλαμε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία και να πάρουμε το ρίσκο να παρακάμψουμε την ευρωπαϊκή διαδικασία, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που να αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να κάνει αυτή τη συζήτηση.

Πηγή: Capital.gr