Ανακοινώσεις για τη στήριξη της εστίασης, που έχει βρεθεί στη δίνη του…κυκλώνα των περιοριστικών μέτρων, αναμένονται σήμερα το απόγευμα από την κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στις τέσσερις το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο και Άκη Σκέρτσο, το γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Στη σύσκεψη αυτή θα συζητηθούν αναλυτικά οι επόμενες παρεμβάσεις στήριξης για την εστίαση.

“Η κυβέρνηση στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η κ. Πελώνη.

Προτεραιότητα τα Λύκεια. “Περισσότερη Ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα”.
“Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Οι προσαρμογές αυτές αποφασίστηκαν προκειμένου να δοθούν βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνία, να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και να πάρει ανάσα η οικονομία. Σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή είναι τα πρόσθετα όπλα που δεν είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Όπως, η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη έχουν καλύψει πάνω από το 10% των πολιτών, τα self test που θα έχουν σύντομα δωρεάν οι πολίτες. Και η βελτίωση του καιρού που μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους”, σημείωσε η κ. Πελώνη. “Δε μιλάμε για χαλάρωση. Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα βοηθήσουν και στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά δραστηριότητες ελεγχόμενες και σε ανοιχτούς χώρους. Δεν παίρνουμε ρίσκα. Παρακολουθούμε, αξιολογούμε, το ίδιο και η επιτροπή. Εξαρτάται και από όλους εμάς πώς θα διαχειριστούμε αυτές τις ανάσες ελευθερίας. Περισσότερη Ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Και εξαρτάται από όλους εμάς ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στη σταδιακή επανεκκίνηση ή αυστηρότερα μέτρα…”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα self tests, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια. Υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.

“Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self tests είναι βασικό εργαλείο, για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self tests θα ανακοινωθεί αύριο”, είπε η Αριστοτελία Πελώνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, όταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντράγκι οδεύει στην Ιταλία προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών κι εάν κάτι τέτοιο συζητείται στη χώρα μας.

“Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον για την ώρα…”, τόνισε.

Πηγή: Capital.gr