Το τσιγάρο παίζει ρόλο στη ζωή; Μεγάλο, απαντούν οι κοινωνιολόγοι, τόσο μεγάλο, ώστε να προδίδει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. «Πέστε μου αν καπνίζει, και προ πάντων με τί τρόπο καπνίζει, για να σας πω ποιος είναι», έλεγε κάποιος.

Ιδού τώρα μερικοί κανόνες, στους οποίους συμφωνούν οι επιστήμονες: Στη σημερινή κοινωνία, ο άνθρωπος που δεν βάζει τσιγάρο στο στόμα του είναι υπερβολικά εγωπαθής, και όχι τόσον καλός σύζυγος! Οι σημερινές ¨μοντέρνες¨ γυναίκες πρέπει να τον αποφεύγουν!

Εκείνες, όμως, που μένουν πιστές εις τας αντιλήψεις περασμένων εποχών, και θέλουν ένα σύζυγο, ο οποίος να ¨δεσπόζει¨ εις το σπίτι του, χωρίς να τους ζητά τη γνώμη τους σε τίποτε, μπορούν ανεπιφύλακτα να παντρευτούν έναν που δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του!

Ας έλθουμε τώρα στους ανθρώπους που καπνίζουν.

Εκείνος που κολλά το τσιγάρο στο στόμα του και το αφήνει εκεί χωρίς να το κρατά με τα δάκτυλά του, είναι, συνήθως, άνθρωπος βαθύνους, συχνά όμως και κρυψίνους. Είναι σε όλα υπολογιστής, βλέπει πολύ μακριά, και προβλέπει πολλά. Είναι, επίσης, υπερβολικά ψύχραιμος και απαθής.

Ο άνθρωπος που κρατά επί αρκετή ώρα το τσιγάρο στο στόμα του, αλλά χωρίς να βγάλει από αυτό το δάχτυλά του, είναι ονειροπόλος. Συχνά έχει κλίση προς τα γράμματα και τας τέχνας. Είναι, όμως, ως επί το πλείστον, τεμπέλης. Του αρέσουν, εν πάση περιπτώσει, τα ¨κομφόρ¨ και μένει πολλές ώρες ακίνητος. Δεν είναι πολύ φλύαρος, και ρέπει προς τον έρωτα.

sitaras1

Ο πραγματικός Δον Ζουάν, είναι εκείνος που κρατά το τσιγάρο εις τα δάκτυλα με το χέρι λίγο τεταμένο προς τα εμπρός. Είναι μια στάση που προσελκύει την γυναίκα. Πρέπει όμως να κανονίζεται καλά από αισθηματικής απόψεως, να δείχνει φυσικότητα και απλότητα, προ πάντων να μη τοποθετείται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πνίγει από τον καπνό τον συνομιλητή ή την συνομιλήτρια.

Εκείνος που βγάζει και βάζει διαρκώς το τσιγάρο στο στόμα, είναι, κατά κανόνα, νευρική φύσις. Έχει όμως πολλά πλεονεκτήματα. Είναι πολύ δραστήριος, γεμάτος από ενεργητικότητα, τολμηρός και επιτήδειος. Αναλαμβάνει σπουδαίες δουλειές, και μπορεί να τις φέρει σε πέρας. Δεν είναι, όμως, καθόλου ¨ελαστικός¨, Παρασύρεται συχνά από τα νεύρα, είναι ευέξαπτος, και δημιουργεί εύκολα εχθρούς, πράγμα το οποίον του γίνεται ενίοτε εμπόδιο εις τις επιτυχίες της ζωής του.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που μόλις βγάζουν το τσιγάρο από το στόμα, αφήνουν το χέρι των έτσι όρθιο, εις μικρή απόσταση από το κεφάλι, το οποίον κλίνουν ολίγον προς τα πίσω, και αφήνουν να εκτοξευθεί ένα νέφος καπνού. Ο τρόπος αυτός, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί λιγάκι ανάγωγος όταν γίνεται μέσα σε στενή συντροφιά με συνομιλητές πολύ κοντά, είναι χαριτωμένος και επιβλητικός, όταν είναι ορατός από μακριά. Ο καπνιστής αυτός είναι, ως επί το πλείστον, νέος. Πάντως, έχει αξιώσεις Δον Ζουάν. Ενίοτε όμως, είναι αρκετά… ελαφρόμυαλος. Πάντως είναι τύπος εύθυμος, που παίρνει την ζωή από την καλή της όψη. Αυτό τον κάνει να είναι, κατά κανόνα, συμπαθητικός.

Εκείνοι που τινάζουν κάθε δευτερόλεπτο τη σκόνη του τσιγάρου, είναι ως επί το πλείστον προληπτικοί, αλλά και προνοητικοί. Είναι, όμως, ανυπόμονοι και δύσκολα κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν κάτι με μεγάλη μέθοδο. Αντιθέτως, εκείνοι που ξεχνούν το σιγάρο των εις το τασάκι, είναι, θα πείτε…, αφηρημένοι. Δεν πρόκειται όμως καθόλου περί αυτού.

Είναι άνθρωποι με χαρακτήρα αρκετά δύσκολο, που δύσκολα ευχαριστιούνται από τα περιστατικά της ζωής των! Έχουν μία προδιάθεση ρομαντισμού και απογοητεύσης. Συμβαίνει συχνά να είναι τύποι βαθυστόχαστοι, οι οποίοι, είτε εις το εμπόριο, είτε εις την βιομηχανία, είτε εις τα γράμματα, είναι ικανοί να απορροφηθούν στην πραγματοποίηση κάποιου σπουδαίου έργου.

Αυτά όλα βέβαια δεν είναι απόλυτα, διότι η επίδραση του περιβάλλοντος συχνά δεν αφήνει αυθορμήτους εκδηλώσεις παρομοίου είδους, σύμφωνα προς τον χαρακτήρα ενός εκάστου. Πάντως, αι ανωτέρω ενδείξεις του τσιγάρου αποτελούν στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν προς καθορισμό ενός ¨τύπου¨…

***
Για τις γυναίκες το πράγμα είναι πιο δύσκολο, δεδομένου ότι δεν καπνίζουν όλες, είτε από κοινωνική συνήθεια, είτε για να μη βλάπτουν την υγεία τους. Αλλά και εκείνες που καπνίζουν, δεν είναι τόσο διατεθειμένες να αφήσουν αυθορμήτους εκδηλώσεις χαρακτήρα, κανονίζουν δε τας κινήσεις των κατά το κάπνισμα, όπως νομίζουν ότι θα αρέσουν περισσότερο.

Πάντως, κατά κανόνα, η γυναίκα που αφήνει το τσιγάρο εις το στόμα, είναι προκλητική και ρέπει προς τον έρωτα, αλλά… δεν είναι και τόσο πιστή… Εκείνη που αφήνει να φεύγει ως σύννεφο ο καπνός από το στόμα, είναι ρομαντική και ονειροπόλος. Η ¨σνομπ¨ το κρατά επιδεικτικά εις τα δάκτυλα, και τινάζει συχνά τη σκόνη του τσιγάρου, ενώ εκείνη που το θέτει κάθε στιγμήν εις το στόμα της, αγαπά την ζωή και τις απολαύσεις της!».

(Βασισμένο σε άρθρο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, 1936)
Για περισσότερα: https://minoas.gr/syggrafeas/sitaras-thomas/
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς

Πηγή: Πρώτο Θέμα