Η ώρα της παραγραφής μετά την παρέλευση 20ετίας έφθασε για συνολικά 171.642 κλήσεις που είχαν κοπεί από την Τροχαία πριν το έτος 2001 και μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Την σχετική απόφαση διαγραφής των κλήσεων αυτών πρόκειται να λάβει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, την ίδια στιγμή που εδώ και μήνες στέλνει ραβασάκια σε οφειλέτες ή προχωρά και σε δέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας για να πιέσει τους οφειλέτες.

Στα αρχεία που παραθέτουμε περιλαμβανονται οι αναλυτικοί κατάλογοι των κλήσεων που διαγράφονται. Μπορεί λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενος να δει εάν το όχημά του ή κάποιο όχημα που κατείχε εκείνα τα χρόνια είναι χρεωμένο με βεβαιώσεις προστίμων που τώρα θα παραγραφούν. Σε χωριστές στήλες, περιλαμβάνονται ο αριθμός κυκλοφορίας κάθε οχήματος (αυτοκινήτου, δικύκλου, φορτηγού κλπ), τα ποσά των οφειλών και το έτος βεβαίωσης κάθε προστίμου ενώ για κάποια οχήματα είναι εμφανές ότι διαγράφονται πολλαπλές κλήσεις.

Οπως παγίως αναφέρεται στις σχετικές εισηγήσεις, η παραγραφή γίνεται αφού η υπηρεσία «είτε εξάντλησε όλα τα νόμιμα διοικητικά αναγκαστικά μέτρα είτε, για το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, δεν ήταν δυνατό αυτά να επιβληθούν, διότι αφορούσαν ποσά μικρότερα ακόμη και των 293,47 € το οποίο αποτελεί όριο δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας». Με άλλα λόγια, ο Δήμος δεν είχε δικαίωμα δέσμευσης της ενημερότητας (το όριο που αντιστοιχεί στις 100.000 δραχμές προβλέπεται από την υπουργική απόφαση 45081 του 1997-ΦΕΚ Β’ 1029) ώστε να αναγκάσει τους οφειλέτες να πληρώσουν. Αναφέρεται επίσης ότι στάλθηκαν Ταμειακές Προσκλήσεις και Ειδοποιήσεις για τις βεβαιωθείσες οφειλές, αλλά «οι οφειλέτες είτε ήταν αγνώστου διαμονής, είτε δεν ανταποκρίθηκαν» ενώ «ασκήθηκαν κατ’ επανάληψη τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (Εντολές Κατασχέσεων – Κατασχέσεις εις Χείρας Τρίτων), χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθ’ όσον οι έρευνες στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία προς ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων / δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να δεσμευτούν για την κάλυψη των απαιτήσεών μας, απέβησαν άκαρπες».

Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Αθηναίων διαγράφει απαιτήσεις συνολικού ύψους 7.313.530,61 ευρώ τα οποία θα εισέπραττε εάν οι κλήσεις αυτές πληρώνονταν. Σημειώνεται πως η συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων βεβαιώθηκαν το 2000 αλλά υπάρχουν και κάποιες που φθάνουν έως το  1995 και δεν είχαν διαγραφεί έως τώρα.

Πηγή: efsyn.gr