Μικρές προσαρμογές, όπως άνοιγμα κομμωτηρίων και αρχαιολογικών χώρων, κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών μετακίνηση και αλλαγή χρήσης του κωδικού «6» για τα οχήματα, συγκαταλέγονται στα βασικά σενάρια για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, που εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη. θα δοθεί έμφαση οι όποιες συναθροίσεις να διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους, πάντα με μάσκα.

Τα κυβερνητικά μέτρα θα κινηθούν με γνώμονα την τήρηση των μέτρων που έχουν αποτέλεσμα, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των τεστ, όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Παράλληλα, θα ληφθεί υπόψη και η κόπωση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής στις 22 Μαρτίου με ραντεβού, να επαναλειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και να καταργηθεί ο χιλιομετρικός περιορισμός, ενώ συζητείται το SMS με αριθμό «6» να περιλαμβάνει και μετακίνηση με αυτοκίνητο χωρίς τον περιορισμό να επιτρέπεται μόνο με ποδήλατο η για πεζούς, όπως ισχύει σήμερα.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται να υπάρξει απαγόρευση έως τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα όπως τις καθημερινές και όχι από τις 7 το βράδυ που ισχύει τώρα.

Όσο αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη Παρασκευή για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, ενώ η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πάει πιο πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης προτείνεται στις 22 Μαρτίου να ανοίξουν τμήματα του λιανεμπορίου (κομμωτήρια), στις 29 Μαρτίου να απελευθερωθεί το σύνολο του εμπορίου και στις 12 ή 19 Απριλίου να ανοίξει το κομμάτι της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επιθυμώντας να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος μέχρι το Πάσχα.

Την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων ώστε να διαμορφώσει και τη σχετική πρότασή της προς την κυβέρνηση, βάσει της οποίας η τελευταία θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις της.

Πηγή: Liberal