Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ο… ανασχηματισμός σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση της Τουρκίας τον περασμένο Νοέμβριο, με την “καρατόμηση” του κεντρικού τραπεζίτη και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, είχε προκαλέσει ράλι στα τουρκικά assets και ώθησε τους αναλυτές ξένων οίκων, όπως η Morgan Stanley και η HSBC Holding, να προτείνουν στους επενδυτές την αγορά τουρκικών μετοχών.

Ωστόσο, οι εισροές κεφαλαίων από τους επενδυτές που προκάλεσαν οι αλλαγές αυτές στα “πόστα” των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στη χώρα αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμες, και οι καθαρές πωλήσεις των τουρκικών μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες ξεπερνούν τα 4,1 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν στάση προς την Τουρκία, με την HSBC την περασμένη εβδομάδα να συστήνει τη μείωση των θέσεων στις τουρκικές μετοχές και την παράλληλη αύξηση των τοποθετήσεων στις ελληνικές μετοχές, ενώ η Jefferies υπογραμμίζει σε νέα έκθεσή της γιατί τηρεί bearish στάση στην τουρκική αγορά.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν αλλάξει… άποψη για τις τουρκικές μετοχές, πολύ νωρίτερα από του αναλυτές.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, οι μη κάτοικοι της Τουρκίας κατείχαν το 45,5% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστον από το 2004. Στην πορεία τους προς την “έξοδο”, οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές σχεδόν 1 δισ. δολ τουρκικών μετοχών σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Η HSBC αν και δεν γύρισε σε bearish τη στάση της, ωστόσο αρχίζει να τηρεί επιφυλακτική στάση και να μειώνει την έκθεσή της στην Τουρκία. Η βρετανική τράπεζα εξήγησε ότι “χρηματοδοτεί” την αναβάθμιση της στάσης της και των τοποθετήσεών της στην ελληνική αγορά (σε overweight από neutral) μέσω της μείωσης της overweight στάσης της για την Τουρκία, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του trade του πληθωρισμού. Το πλαίσιο πολιτικής στην Τουρκία έχει βελτιωθεί και είναι υποστηρικτικό για τις μετοχές, όπως εξήγησε, αλλά είναι δύσκολο να υπάρξουν σταδιακά θετικές ειδήσεις βραχυπρόθεσμα σε αυτό το μέτωπο.

Αντίθετα, για την Ελλάδα επισημαίνει ότι την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κάνει το μειονέκτημα του 2020, πλεονέκτημα, και να αποτελέσει τον μεγάλο νικητή της ανάκαμψης του τουρισμού λόγω των εμβολίων, με τους τουρίστες του ανεπτυγμένου κόσμου να είναι πολύ ενθουσιώδεις να ταξιδέψουν ξανά, ιδιαίτερα σε ασφαλείς προορισμούς.

Από την πλευρά της η Jefferies εμφανίζεται κάθετα απαισιόδοξη απέναντι στις τουρκικές μετοχές, σε αντίθεση με τις ελληνικές στις οποίες συνεχίζει να τηρεί… κάθετα bullish στάση και να “βλέπει” ισχυρή ανάκαμψη προσεχώς λόγω του trade των εμβολίων και του τουρισμού.

Όπως τονίζει σε σημερινή της έκθεση, η Τουρκία αντιπροσωπεύει το “θερμόμετρο” των επιπτώσεων των παγκόσμιων ροών περιουσιακών στοιχείων, των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και της υψηλότερης τιμή του πετρελαίου, για το σύνολο των αγορών των Αναδυόμενων Αγορών. Η ικανότητα των αρχών να κάνει τόσα όσα χρειάζονται για να διατηρηθεί το επισφαλές ισοζύγιο πληρωμών υπό έλεγχο με την παράλληλη διαχείριση του αυξανόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει ενισχυθεί από το αδύναμο δολάριο, τις χαμηλές τιμές της ενέργειας και τη μείωση των εξαγωγών. Οι ροές κεφαλαίου συνεχίζουν να αποτελούν την οριακή πηγή ρευστότητας για τη χώρα.

Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό αψηφά τους απαισιόδοξους καταφέρνοντας να προσελκύσει κεφάλαια όταν είναι… απελπιστικά απαραίτητο, σημειώνει η Jefferies. Αν και η εγχώρια αγορά μετοχών έχει αυξηθεί με όρους τουρκικής λίρας, με τις ειδήσεις για τα εμβόλια, ωστόσο το χρηματιστήριό της, σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, μόλις επέστρεψε στα προ-Covid επίπεδα.

Στην επιφάνεια, η οικονομία έχει ανακάμψει παρά την πανδημία σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% ετησίως το δ΄ τρίμηνο έναντι 6,3% στο τρίτο τρίμηνο, επισημαίνει ο οίκος. Τεχνικά, η οικονομία δεν πέρασε σε ύφεση πέρυσι, παρά το ότι την βίωσε το 2018, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 6% του ΑΕΠ ανάπτυξη φέτος και πληθωρισμό 11,9%.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση για αυτήν την ανάπτυξη έγινε μέσω μίας σημαντικής επιδείνωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, τονίζει η Jefferies. Με τη σειρά του, αυτό το έλλειμμα χρηματοδοτήθηκε τόσο από την κεντρική τράπεζα όσο και από τις εμπορικές τράπεζες. Το ισοζύγιο πληρωμών που είχε σταθεροποιηθεί αρχίζει να επιδεινώνεται και πάλι καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται και λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι καθαρές ροές ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμες και δεν φαίνεται να υπάρχει αντιστροφή αυτού στον ορίζοντα.

Ουσιαστικά, επισημαίνει η Jefferies, στην επιφάνεια, η Τουρκία σημειώνει ισχυρές οικονομικές προβλέψεις και ανθεκτικές αναβαθμίσεις σε ό,τι αφορά το μέτωπο της κερδοφορίας των εταιρειών, ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, οι πιέσεις στον πληθωρισμό αυξάνονται αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων. Η αγορά μετοχών της Τουρκίας τείνει να σημειώνει βουτιά όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και το δολάριο ενισχύεται. Για αυτόν τον λόγο η Jefferies δηλώνει bearish στις τουρκικές μετοχές.

Από την πλευρά της η Société Generale τοποθετεί τις τουρκικές μετοχές στις πιο ευάλωτες και με το υψηλότερο ρίσκο διεθνώς, μαζί με τις αγορές της  Νότιας Αφρικής, της Χιλής, της Ουγγαρίας και της Κολομβίας. Όπως σημειώνει, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την υψηλότερη μεταβλητότητα θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια τέλεια καταιγίδα για αυτές τις αγορές της περιοχής. Επιπλέον, η επιβράδυνση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης το 2022 ή το 2023, μαζί με τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα υψηλότερα επίπεδα χρέους (κρατικά και εταιρικά) και μια αργή διάθεση εμβολίων θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προοπτικές για τις ροές στις αγορές  αυτές και τις τιμές των assets τους.

Πηγή: Capital.gr