Σε συνέχεια,  του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που υπογράφθηκε στις 30/06/2020 και της συμφωνίας του κ. Αυγενάκη στις 19/02/2021 με τον Πρύτανη, Αθανάσιο Κατσή, για να αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τον ακαδημαϊκό συντονισμό της Επιμόρφωσης μέσω του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ), πραγματοποιείται ο α’ κύκλος σεμιναρίων  από το Εργαστήριο Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB).

Ένα σπουδαίο και καινοτόμο εγχείρημα, για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού. Αυτός ο κύκλος Σεμιναρίων θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν και να επικαιροποιήσουν το επίπεδο των εφαρμοσμένων γνώσεων τους. Για να είναι περισσότερο ικανοί να ανταπεξέλθουν με επάρκεια, αλλά και για να αποκτήσουν ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ολοένα και πιο απαιτητικό σύγχρονο περιβάλλον του αθλητισμού.

Τα Σεμινάρια θα παρέχονται δωρεάν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Εργαστηρίου, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000 ενδιαφερόμενους -παράγοντες και στελέχη των ερασιτεχνικών σωματείων- και θα διεξαχθούν σε 4ωρες απογευματινές Διαλέξεις στις εξής ημερομηνίες:

Τρίτη 16 Μαρτίου (5-9 μ.μ.)
Πέμπτη 18 Μαρτίου (5-9 μ.μ.)
Τρίτη 23 Μαρτίου (5-9 μ.μ.)
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, επισήμανε: “Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να βρισκόμαστε εδώ, στην ανακοίνωση της έναρξης του Α κύκλου επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα στελέχη των αθλητικών σωματείων, τα οποία διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μέσα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα οι συνεργάτες μου, με επικεφαλής τον  Κοσμήτορα της Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής και Διευθυντή του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής,  κ. Παναγιώτη (Τάκη) Αλεξόπουλο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καταφέραμε και ολοκληρώσαμε με επιτυχία αυτό το σπουδαίο και καινοτόμο – για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού – εγχείρημα.

Η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος έγκειται στην ουσιαστική προστιθέμενη αξία που κομίζουν αυτά τα σεμινάρια για τους συμμετέχοντες, που δεν είναι άλλη από την αξία της Μόρφωσης. Επιπλέον, αυτός ο κύκλος σεμιναρίων προσφέρει στους συμμετέχοντες τη μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν και να επικαιροποιήσουν το επίπεδο των εφαρμοσμένων γνώσεων τους, για να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν με επάρκεια, αλλά και για να αποκτήσουν ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ολοένα και πιο απαιτητικό σύγχρονο περιβάλλον του αθλητισμού, όπως αυτό διαμορφώνεται καθημερινά, μέσα από ραγδαίες εξελίξεις.

Αδιαμφισβήτητα, ένα σημαντικό εφόδιο για να εξελιχθεί ο άνθρωπος είναι η γνώση, όμως όποια και να είναι η ισχύς των γνώσεων, η χρησιμότητά τους αναδεικνύεται και αποδεικνύεται μόνον αν περάσουν μέσα από τον καταλύτη της μόρφωσης, η οποία εν τέλει, διαμορφώνει και μια γενικότερη στάση και μια θετική συμπεριφορά απέναντι στη διαρκή πρόοδο και την προσωπική βελτίωση του ατόμου.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει καταφέρει μέσα σε 20 χρόνια ζωής να ριζώσει σε 6 πόλεις, να αναπτύξει 22 τμήματα, να διαμορφώσει ένα χαρακτήρα πολυθεματικό και να οργανώσει όλα τα αντικείμενα και τους κύκλους σπουδών. Μέσα από τη διαρκή προσπάθεια για την αναζήτηση και την παροχή ενός υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκών σπουδών και ερευνητικών, αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ήδη καταφέρει να επιδεικνύει εξαιρετικά σημαντικά ορόσημα ποιότητας, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, μέσω του οποίου επισφραγίστηκε η ουσιαστική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, αποτελεί το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που προάγει την επιστήμη της Αθλητικής Διοίκησης και συμβάλλει στην παραγωγή επιστημόνων ικανών να αναλάβουν την οργάνωση και διαχείριση αθλητικών εκδηλώσεων, φορέων και επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Τμήμα έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προσπάθεια για τη διάδοση και την εφαρμογή των αρχών της Σύγχρονης Διοίκησης του Αθλητισμού, η οποία μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό. Συγκεκριμένα, μέσω του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής, το προηγούμενο διάστημα διοργανώθηκαν πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων, όπως η 3η Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα τις Προκλήσεις και Προοπτικές του Αθλητικού Στοιχηματισμού για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία σήμερα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 15/01/2020 με μεγάλη επιτυχία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Επίσης, διοργανώθηκε Διημερίδα με τίτλο: “Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητικών Προγραμμάτων & Υποδομών μετά την Περίοδο της Πανδημίας” σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η Διημερίδα διεξήχθη στις 02/07/2020 & 03/07/2020 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΔΔΑ. Σκοπός της Διημερίδας ήταν η ενημέρωση και επιμόρφωση των αθλητικών στελεχών στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, στους κομβικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, στην παρουσίαση των νέων κανόνων λειτουργίας, καθώς και στη διερεύνηση νέων μεθόδων διεξαγωγής αθλητικών οργανώσεων, με βάση τους κανόνες και τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την πανδημία.

Επίσης, διοργανώθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: “Σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες στον αθλητισμό” από το ΤΟΔΑ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ημερίδα διεξήχθη διαδικτυακά την Δευτέρα 06/07/2020. Στη συνέχεια ακολούθησαν μια σειρά από καινοτόμες διαδικτυακές ημερίδες, και διημερίδες με θέμα την οργάνωση του επαγγελματικού αθλητισμού την περίοδο της πανδημίας, αλλά και το ρόλο της τεχνολογίας στο σύγχρονο αθλητισμό. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού κατάφερε να προσεγγίσει μια σειρά σημαντικών ομιλητών από το χώρο του αθλητισμού και να δώσει το στίγμα των σύγχρονων εξελίξεων, ενημερώνοντας και πρωτοπορώντας στο χώρο της Διοίκησης του Αθλητισμού.

Τέλος, το Τμήμα υλοποιεί επίσης προγράμματα επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει δια βίου μάθησης, μέσω του Κέντρου Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείρισης ΜΜΕ στο ψηφιακό περιβάλλον των ιδιωτικών ή των δημοσίων οργανισμών και ΟΤΑ», με επιστημονική υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΤΟΔΑ, κα Παναγιώτα Αντωνοπούλου.

Στον Α’ κύκλο των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα στελέχη των αθλητικών σωματείων, θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, με αναγνωρισμένη εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις. Η θεματολογία δε που θα καλυφθεί αναφέρεται στα παρακάτω επίκαιρα και ουσιαστικά αντικείμενα:

Ο ρόλος των διοικητικών στελεχών σε αθλητικούς Οργανισμούς
Βασικές αρχές αθλητικού μάρκετινγκ
Νομικά ζητήματα στον αθλητισμό – Υποχρεώσεις Σωματείων
Δεξιότητες αθλητικών στελεχών – Aνθρώπινο δυναμικό
Ηθική και Διακυβέρνηση στον αθλητισμό
Εθελοντισμός στον αθλητισμό
Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων
Οικονομικά Θέματα – Σωματεία
Τεχνολογία και ψηφιακός Μετασχηματισμός στον αθλητισμό
ΜΜΕ και Αθλητισμός
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι τώρα πλέον περνάμε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. Στη φάση αυτή είναι καθοριστική η συμβολή και η ενεργοποίηση των αθλητικών στελεχών, διότι δίχως τη δική τους ευαισθητοποίηση και συμμετοχή κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι εδώ και δηλώνει δυναμικά παρόν, προκειμένου να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη των πρωτοβουλιών που το ίδιο έχει ξεκινήσει, αλλά και για να οδηγήσει σε επιτυχία τους στόχους που έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και ακαδημαϊκών φορέων, θεωρούμε ότι αυτό το καινοτόμο εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία και θα αφήσει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του αθλητισμού και της κοινωνίας μας.”

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε για τη μέριμνα στης Πολιτείας και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγόντων και των διοικητικών στελεχών των αθλητικών φορέων:

«Το είπαμε, το κάνουμε πράξη!

Στις 15 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη τύπου, ανακοινώσαμε μια σειρά 13 μέτρων για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της κακοδιαχείρισης, την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς και τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Ένα από αυτά τα μέτρα, είναι η δημιουργία Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, σε συνεργασία με το «Ζήσε Αθλητικά», Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Στόχος μας η δημιουργία ενός διαρκούς επιμορφωτικού θεσμού για τα στελέχη του αθλητισμού, ώστε όσοι ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό να έχουν κατάλληλη κατάρτιση, γνώσεις στρατηγικού σχεδιασμού και αθλητικού management, οικονομικής διαχείρισης, τεχνικών προσέλκυσης εσόδων και χορηγιών, διοικητική σκέψη κλπ.

Το είπαμε, το κάνουμε πράξη!

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συμφωνήσαμε ώστε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να αναλάβει τον ακαδημαϊκό συντονισμό της επιμόρφωσης μέσω του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ). Ήδη, αναπτύσσουμε και υλοποιούμε:

* Σεμινάρια Επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών ερασιτεχνικών σωματείων (νόμιμα και εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ)

* Πρόγραμμα Επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, το οποίο θα είναι πιστοποιημένο και διάρκειας τουλάχιστον 80 διδακτικών ωρών.

Για πρώτη φορά, η πολιτεία μεριμνά όχι μόνο για θεσμικά ζητήματα του αθλητισμού,αλλά και για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγώντων και των διοικητικών στελεχών των αθλητικών φορέων. Επενδύουμε στον αθλητισμό, Επενδύυμε σε στελέχη ικανά, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες του παρόντος και του μέλλοντος.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο Α ‘κύκλος των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών. Σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το ΟΑΚΑ.

Θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι επιμορφωτικών σεμιναρίων, ενώ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε και ολοκληρωμένα προγράμματα επιμόρφωσης”

Για περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής

http://isportmanagement.gr/

Δείτε εδώ τη δήλωση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη: https://www.youtube.com/watch?v=4A5C4IHa73Y

Δείτε εδώ τη δήλωση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιου Κατσή: https://www.youtube.com/watch?v=MniV8oW3E1o