Ο Alex Nain Saab Morán (Άλεξ Σάαμπ), ο λιβανέζικης καταγωγής επιχειρηματίας, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επί δεκαετίες και ο προσωπικός του απεσταλμένος σε κυβερνήσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, είναι το πρόσωπο που τρομάζει επιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.

Η σύλληψη του από τις αρχές στο Πράσινο Ακρωτήριο, όπου τον Ιούνιο του 2020 σταμάτησε για να ανεφοδιαστεί με το προσωπικό του λίαρ τζετ και η απόφαση των αρχών της αφρικανικής χώρας να εκδοθεί στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή σε συγκεκριμένα πρόσωπα σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα πέριξ της Μεσογείου, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Ο Άλεξ Σαάμπ είναι ένα πρόσωπο που έχει κινητοποιήσει σχεδόν όλες τις αμερικανικές αρχές, καθώς FBI και IRS ερευνούσαν σχεδόν 6 χρόνια τη διαδρομή του χρήματος από τη Βενεζουέλα σε χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, ο Λίβανος, αλλά και η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Η υπόθεση αποκτά ελληνικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ίδιος και διάφοροι συνεργάτες του δρούσαν και επί ελληνικού εδάφους, την περίοδο της ιδιαίτερα στενής σχέσης της προηγούμενης κυβέρνηση Τσίπρα με το καθεστώς Μαδούρο.

Μετά την απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, αποκαλύφθηκαν ελβετικοί λογαριασμοί με κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ουάσινγκτον για την άμυνα το οποίο στοχεύει στον έλεγχο του μαύρου χρήματος και έγινε τελικά νόμος -παρά το βέτο Τράμπ – πύκνωσαν και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Saab βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση με τις αρχές στις ΗΠΑ για να επιτύχει μια συμφωνία. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον Σάαμπ βασικό κρίκο σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε όλο τον κόσμο με «κύκλο εργασιών» που ξεπερνά τα 400 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Η διαδρομή του χρήματος και οι επαφές στην Ελλάδα
Την παραμονή των Χριστουγέννων το Καράκας όρισε τον Σαάμπ αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο στην Αφρικανική Ένωση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Μαδούρο να του προσφέρει διπλωματική κάλυψη. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό.

Αυτό που τρέμουν πολιτικά κόμματα και επιχειρηματίες είναι το τι μπορεί να αποκαλύψει ο «τραπεζίτης» της κυβέρνηση της Βενεζουέλας η οποία έχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι χρηματοδοτούσε το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos. Η υπόθεση έγινε γνωστή το 2008 όταν η εφημερίδα «El Pais» δημοσίευσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο συνιδρυτής των Podemos, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, είχαν λάβει από το καθεστώς της Βενεζουέλας περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια μέσω του ινστιτούτου CEPS, το οποίο παρείχε υποστήριξη στον Τσάβες. Λίγες, μάλιστα, ημέρες μετά τη σύλληψη του Σάαμπ, δημοσίευμα του ισπανικού δικτύου ABC ανέφερε ότι ο Μαδούρο χρηματοδότησε και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που επίσης είχε στηρίξει αρχικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κολομβιανής ιστοσελίδας «El Spectador», o Σάαμπ χρησιμοποίησε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος με έδρα την Τουρκία, προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία για τους τελικούς του Μουντιάλ. Στις 16 Ιουλίου του 2018, μία ημέρα δηλαδή πριν από τον τελικό, το αεροσκάφος έφυγε από τη Ρωσία με προορισμό τη Μαδρίτη. Εμεινε εκεί δύο ημέρες και μετά κατευθύνθηκε στη Μύκονο.

Στις αρχές Μαρτίου του 2019, ένα άλλο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας, μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο, Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα έπειτα από μια περιπετειώδη πτήση, με ενδιάμεσο σταθμό και νήσο Μαργαρίτα στην Καραϊβική. Εκεί εδρεύει ο επίσης λιβανέζικης καταγωγής Βενεζουελανός επιχειρηματίας Majed Khalil Majzoub. Πρόκεται για για τον επιχειρηματία που το 2013 στο ιδιωτικό του αεροσκάφος φιλοξένηε με προορισμό τη νήσο Μαργαρίτα, τον Νίκο Παππά και τον Αρτέμη Αρτεμίου.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν συλλέξει στοιχεία και αναζητούν τη διαδρομή του χρήματος από την Ελλάδα και την Τουρκία έως το Ιράν και το Λίβανο αλλά και την Ισπανία και την Ιταλία. Κυρίως όμως αναζητούν το σύνδεσμό με τη Μόσχα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνει κανείς γιατί η σύλληψη του Alex Nain Saab Morán πέρυσι τον Ιούνιο έχει κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους…

Πηγή: powergame.gr