Ημέρα γιορτής για τους φίλους του Ολυμπιακού, καθώς συμπληρώνει 96 χρόνια ζωής ο «δαφνοστεφανωμένος έφηβος», η λατρεία τους, η ιδέα τους, το κάτι μαγικό.

96 ετών και συνεχίζει!

Σαν σήμερα το 1925 ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός. Η -καλώς εννοούμενη- «αρρώστια» (όπως είναι η ομάδα του για κάθε οπαδό) για εκατομμύρια οπαδούς στη χώρα, το κάτι μαγικό στο μυαλό, όπως αναφέρει το γνωστό σύνθημα, που εκφράζεται με τα ερυθρόλευκα χρώματα και τον δαφνοστεφανωμένο στο στήθος έχει γενέθλια.

Η ίδρυση του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος θέλησε να εκφράσει δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες με το όνομα του συλλόγου, αλλά και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Μανούσκος ήταν οι «νονοί» του. Ο δεύτερος έγινε ο παρθενικός πρόεδρος των Πειραιωτών, ενώ ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου.

214345

Τα χρώματα του Συλλόγου, ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου. Το κόκκινο, επιλέχθηκε ώστε να συμβολίζει το πάθος για τη νίκη, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ευγενή άμιλλα.

Πολύ σημαντική ήταν ασφαλώς και η συμβολή των Ανδριανόπουλων (πέντε αδέρφια συν τον πατέρα τους), οι οποίοι σε συνεργασία με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας, «γέννησαν» ένα αθλητικό σωματείο, για να αμφισβητήσουν άμεσα την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ενός σωματείου του Πειραιά, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική). Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας τους, Ανδρέας. Τα πέντε αδέρφια ταυτίστηκαν με το ξεκίνημα του συλλόγου και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, καθώς φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη και η πυγμαχία, ενώ πλέον ο σύλλογος διαθέτει και τμήμα χάντμπολ.

Το πρώτο ματς και ο πρώτος ύμνος

Ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στις 30 Απριλίου του 1925 στο Ποδηλατοδρόμιο και ήταν κόντρα στην ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν Ντ’ Αρκ. Τελικό σκορ 6-0 υπέρ του νεοσύστατου συλλόγου, τον οποίο συνόδευε μεγάλος αριθμός φιλάθλων από τα πρώτα του παιχνίδια. Το 1931 οι Πειραιώτες κατακτούν το πρώτο τους πρωτάθλημα και ο σύλλογος αποτελεί έμπνευση Μίμη Ξ. Βασιλειάδη που έγραψε τους στίχους του πρώτου ύμνου («Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!») του συλλόγου, ενώ ο Γιάγκος Ε. Λαουτάρης έγραψε τη μουσική.

«ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΣ’ ΣΤΑ ΣΤΗΘΙΑ
ΠΟΥ ΔΩΣΑΝ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΛΥΚΟΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΙΚΗ!
ΠΑΣΑΡΕΙ Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΣΟΥΤΑΡΕΙ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΑ ΧΑΝΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ,
ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΑΡΚΑΡΕΙ,
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ,
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ!
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ, ΠΑΝΤΙΕΡΑ ΓΝΩΣΤΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΞΑΚΟΥΣΤΗ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΚΟΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥΣ
Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥΣ
ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΑΛΑΛΑΓΜΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ!
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Η ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕ Τ’ΑΣΠΡΟ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΜΨΗ
Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΟΛΑ ΕΝΩΜΕΝΑ, ΣΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΧΩΜΑ
ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ,
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ!
ΝΙΚΗ!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

Συλλογή από Κούπες

Η ομάδα μετρά 81 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 45 πρωταθλήματα, 28 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 3 Κύπελλα Μεγάλης Ελλάδας και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Στο μπάσκετ είναι 25 για τους Άνδρες, με τις 12 από αυτές να είναι πρωταθλήματος, 9 Κυπέλλου, 3 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό, ενώ στις Γυναίκες κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια με τέσσερα σερί νταμπλ και 5 πρωταθλήματα συνολικά.

215520

Έχει 74 κούπες στο βόλεϊ με 56 για τους Άνδρες (29 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 6 Λιγκ Καπ και 2 Κυπελλούχων) και 18 για τις Γυναίκες (8 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα αλλά και το Challenge Cup), 80 στο πόλο με 63 για τους Άνδρες (34 πρωταθλήματα, 21 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 17 για τις Γυναίκες (11 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας, 1 Ευρωλίγκα, 1 Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 4 στο χάντμπολ, ενώ το παλμαρέ της ομάδας συμπληρώνουν δεκάδες ακόμη τίτλοι στην κολύμβηση (74), τον στίβο (38), στο πινγκ-πονγκ (50), αλλά και διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα, όπως και ένα πρωτάθλημα, στην πάλη (3), την πυγμαχία (7), καταδύσεις, την ξιφασκία (5) και ενόργανη γυμναστική.

220010

Πηγή: Πρώτο Θέμα