«Ο αγωγός EastMed μπορεί αν είναι έτοιμος μέσα σε πέντε χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ο κ. Στάινιτζ χαρακτήρισε το έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή αλλά και για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει ένα τεράστιο απόθεμα φυσικού αερίου, το οποίο, όπως υποστήριξε δικαιολογεί «όχι μόνο έναν αγωγό EastMed αλλά μαζί με την Κύπρο μπορούμε να δικαιολογήσουμε ακόμα και δυο ή τρεις τέτοιους αγωγούς».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακό ΑΟΖ, τόνισε ότι «θα προτιμούσαμε να δούμε την Τουρκία ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας παρά ως μια πηγή διαμάχης».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο από την πρόοδο σε ό,τι αφορά την προώθηση του αγωγού EastMed, ο κ. Στάινιτζ είπε πως αφού έχασαν πολλά χρόνια ευκαιριών, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν η μια χώρα την άλλη στην οικονομική ανάπτυξη με όλα τα μέσα. «Ο αγωγός EastMed θα καταστήσει δυνατό για το Ισραήλ και την Κύπρο να εξάγουν φυσικό αέριο κατευθείαν στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Ιταλία, και από την Ελλάδα και την Ιταλία στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Έτσι αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο».

«Ο EastMed είναι ο μεγαλύτερος αγωγός στον κόσμο»
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του EastMed, ο κ. Στάινιτζ τόνισε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος και σε βάθος υποθαλάσσιο αγωγό αερίου στον κόσμο, και η ΕΕ ανέλαβε τις μελέτες βιωσιμότητας. «Ήδη έχουν επενδυθεί εκατό εκατομμύρια ευρώ κυρίως από την ΕΕ. ‘Όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, ελπίζουμε σε μερικούς μήνες, μισό χρόνο, θα προωθήσουμε το έργο και θα το κάνουμε. Ελπίζω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα ο αγωγός αυτός θα είναι έτοιμος. Πιστεύω ότι ο αγωγός ηλεκτρικής διασύνδεσης μπορεί να είναι έτοιμος σε δυο ή τρία χρόνια. Ο αγωγός EastMed είναι ένα μεγαλύτερο και πιο ακριβό έργο και θα πάρει μάλλον γύρω στα πέντε χρόνια».

Τέλος, ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ισραηλινός Υπουργός είπε πως «όλες αυτές οι τουρκικές ενέργειες ήταν έκπληξη για εμάς όπως και όλη αυτή η διαμάχη μαζί με την Κύπρο καθώς και σε ένα βαθμό με την Ελλάδα».

«Αλλά ας προσπαθήσω να μιλήσω θετικά. Ελπίζω ότι μια ημέρα η Τουρκία θα αποφασίσει να συμμετάσχει σε ό,τι γίνεται στην περιοχή, να γίνει ακόμη και μέλος του EMGF και να συντονίσει τις προσπάθειές της με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλες τις άλλες χώρες, παρά να εισέρχεται σε μια διαμάχη. Ελπίζω ότι θα αλλάξουν τη στάση τους. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Στο παρελθόν εξετάσαμε με την Τουρκία την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για αυτό, και θα προτιμούσαμε να δούμε την Τουρκία ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας παρά ως μια πηγή διαμάχης».

Πηγή: iefimerida