Παρά τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες μέσω του προγράμματος Ηρακλή, οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα νέα κόκκινα δάνεια που μπορεί να προκύψουν λόγω Covid από τα δάνεια που ήταν σε αναστολή.

Αυτό επισημαίνει σε σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης DBRS, o ο οποίος πιστεύει ότι απαιτούνται περισσότερες και μάλιστα συστημικού χαρακτήρα λύσεις ώστε οι καθυστερήσεις δανείων στις ελληνικές τράπεζες να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Σε αυτές σημειώνει τον Ηρακλή 2 και την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία “κακής τράπεζας”.

DBRS: Καλός ο Ηρακλής, αλλά τα κόκκινα δάνεια παραμένουν στα ύψη

Στην ίδια έκθεση σημειώνονται οι αργές διαδικασίες του προγράμματος Ηρακλή.

Επίσης, αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο δείκτης καθυστερήσεων από το επίπεδο του 35,8% (τον Σεπτέμβριο του 2019) θα περιοριστεί στο 25%, αλλά και αυτό είναι αρκετά υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,8%.

Για το λόγο αυτό, ο οίκος DBRS περιμένει περισσότερα μέτρα, όπως ο νέος γύρος τιτλοποιήσεων Ηρακλής που θα ξεκινήσει σύντομα και θα διαρκέσει για άλλους 18 μήνες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει πρόταση για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που θα αγοράζει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.

Λεωνίδας Στεργίου

Πηγή: Capital.gr