ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να παραδοθούν αρκετά εμβόλια κορωνοϊού για όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Μαΐου -δύο μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο- και πίεσε τις πολιτείες να κάνουν τουλάχιστον ένα εμβόλιο στους δασκάλους μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να επισπευσθεί το άνοιγμα των σχολείων.

«Είμαστε τώρα σε καλό δρόμο για να έχουμε αρκετή παροχή εμβολίων για κάθε ενήλικα στην Αμερική μέχρι τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Εξαιρετικά νέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Να είστε σε εγρήγορση!», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η αμερικανική φαρμακευτική Merck θα βοηθήσει την ανταγωνίστριά της φαρμακευτική, Johnson & Johnson, στην παρασκευή του εμβολίου της μίας δόσης που εγκρίθηκε για χρήση το Σαββατοκύριακο από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA), σε μια συνεργασία που ο Μπάιντεν δήλωσε πως είναι παρόμοια με εκείνες που έγιναν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά τον αυξημένο ρυθμό παραγωγής εμβολίων, το έργο του εμβολιασμού των Αμερικανών θα μπορούσε να επεκταθεί έως το καλοκαίρι, ανέφεραν αξιωματούχοι, ανάλογα με την ικανότητα της κυβέρνησης να χορηγεί δόσεις και την προθυμία των Αμερικανών να σηκώσουν τα μανίκια τους για να εμβολιαστούν.

Οι ανακοινώσεις του Μπάιντεν έθεσαν γρήγορα προσδοκίες για το πότε το έθνος θα μπορούσε να βγει με ασφάλεια από την πανδημία με την υπόσχεση ταχύτερων εμβολιασμών, αλλά ακόμη και όταν εξέφρασε αισιοδοξία, ο Μπάιντεν μετρίασε γρήγορα τις προοπτικές για επιστροφή στη ζωή όπως ήταν πριν από τον ιό.

Οπως είπε. «προειδοποιήθηκα να μην δώσω απάντηση σε αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος, προτού πει ότι η ελπίδα του για επιστροφή στο φυσιολογικό είναι «τέτοια εποχή τον επόμενο χρόνο».

Κι ενώ μιλούσε ο Μπάιντεν, πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα κινούνταν για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία. Αυτό παρά τις αντιρρήσεις του Λευκού Οίκου και του κορυφαίου ειδικού για τις μολυσματικές ασθένειες του έθνους, Δρα Αντονι Φάουτσι, ο οποίος προειδοποίησε για μέτρα κατά της χαλάρωσης έως ότου εμβολιαστούν περισσότεροι Αμερικανοί.

Στο μεταξύ, με εμβόλια τριών εταιρειών πλέον εγκεκριμένα για χρήση και διαθέσιμα –Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson– ο Μπάιντεν δήλωσε βέβαιος πως η χώρα θα εκπληρώσει τον στόχο που έθεσε ο Δημοκρατικός Πρόεδρος για την χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα στις πρώτες 100 μέρες θητείας του.

Ο ίδιος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το νομοσχέδιο αμυντικής παραγωγής (Defense Production Act) για να βοηθήσει στον εξοπλισμό δύο εργοστασιακών μονάδων της Merck για την παραγωγή του εμβολίου της J&J.

«Ενα από τα πράγματα που έμαθα, όταν ήρθα στο προεδρικό γραφείο, ήταν ότι η Johnson & Johnson βρισκόταν πίσω στη βιομηχανική παραγωγή. Απλά δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα. Ετσι, η ομάδα μου δούλεψε σκληρά για την επιτάχυνση της προσπάθειας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα εργοστάσια που παρασκευάζουν το εμβόλιο της J&J θα αυξήσουν την παραγωγή τους, παράγοντας εμβόλια 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Μία αυξημένη διάθεση του εμβολίου της J&J θα επιταχύνει σημαντικά την προσπάθεια του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, καθώς μπορεί να εμβολιαστεί διπλάσιος αριθμός ανθρώπων με τον ίδιο αριθμό εμβολίων.

Τα άλλα δύο εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ (Pfizer Inc- BioNTech, Moderna Inc) απαιτούν δύο δόσεις εμβολιασμού, με ενδιάμεσο διάστημα μερικών εβδομάδων.

Βάσει του συμβολαίου που είχε υπογράψει η J&J υποτίθεται ότι θα είχε διανείμει 12 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά είχε λιγότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες για διάθεση, όταν το εμβόλιό της έλαβε έγκριση το Σάββατο.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ