Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Να αμυνθεί στις αναταράξεις των διεθνών αγορών επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να επηρεάζεται εν μέρει από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων η οποία μπορεί να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,16% στις 813,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.956,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,28% στις 517,30 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές δείχνουν να επαναλαμβάνουν το μοτίβο της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και οι φόβοι για την επίδραση της ανόδου του πληθωρισμού στις πολιτικές επιλογές των κεντρικών τραπεζών κυριαρχούσαν. Μεσολάβησε μια μικρή αποκλιμάκωση και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά πλέον η νευρικότητα έχει επανέλθει. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφαλώνει σήμερα στο 1,48% από 1,41%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεπεράσει και το ψυχολογικό επίπεδο του 1,5%.

Η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πυροδοτεί ανησυχίες ότι το παρατεταμένο ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την “όρεξη” των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων προκειμένου να κρατήσουν χαλαρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Σε αυτό το κλίμα και μετά από μία καλή ανάκαμψη τις προηγούμενες ημέρες, το ΧΑ δείχνει να ελέγχει τις πιέσεις του, στηριζόμενο φυσικά και στη μετοχή της Βιοχάλκο, η οποία σήμερα αντιδρά θετικά μετά την ανακοίνωση για είσοδο στους δείκτες του Stoxx. Η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της μετοχής οδήγησε τη διαχειρίστρια των ευρωπαϊκών σύνθετων δεικτών να συμπεριλάβει τη Βιοχάλκο στους κόλπους της από τις 22 Μαρτίου 2021.

Παράλληλα, υποστηρικτικά λειτουργεί και η προοπτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξακολουθήσει να δίνει δημοσιονομική ευελιξία και το 2022, αναγνωρίζοντας ότι το χτύπημα της πανδημίας στις οικονομίες ήταν μεγάλο αφού προκάλεσε τεράστια ύφεση και αύξηση του χρέους. Η συζήτηση για την τελική απόφαση της παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας τοποθετείται χρονικά για τον Μάιο ώστε να συμπέσει και με τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη. Μέχρι τότε αναμένεται να έχουν εγκριθεί και τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 2,88%, με τον ΟΠΑΠ και την Jumbo να ακολουθούν με -1,39% και -1,04% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Εθνική, Alpha Bank και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο ενισχύεται κατά 2,46%, με την Πειραιώς να είναι στο +1,48%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Titan. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.

Πηγή: Capital.gr