Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς έχει θέσει επί τάπητος η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων η οποία συνεδριάζει από τις έντεκα το πρωί.

Οι αλλαγές στον κωδικό 6 φαίνεται να έχουν κλειδώσει ήδη. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με τα πόδια, αλλά θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση. Εξετάζεται πώς θα μπουν περιορισμοί στην μετακίνηση με τον κωδικό 4.

Επίσης δείχνει να οριστικοποιείται η επέκταση της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 και το Σαββατοκύριακο στην Αττική.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr τα… καμπανάκια ήχησαν από νωρίς χθες το πρωί. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ολοκληρωθεί η τρίτη εβδομάδα των γενικών απαγορεύσεων στη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, η κατάσταση, όπως περιγράφεται και όπως αποτυπώνεται στους αριθμούς, έκρουσε…συναγερμό (χθες ανακοινώθηκαν 2.353 νέα κρούσματα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας, δεν παρατηρείται υποχώρηση στα κρούσματα, με τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να…χτυπούν κόκκινο, τη στιγμή κατά την οποία οι μολύνσεις…τσιμπούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο Capital.gr, στελέχη, το Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκεται, στην παρούσα χρονική συγκυρία, στο πιο υψηλό σημείο επιβάρυνσης από την αρχή της πανδημίας. Δηλαδή, από το Μάρτιο του 2020. Με τα δεδομένα αυτά, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τη…σκυτάλη να περνά στα χέρια των ειδικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο…τραπέζι των ειδικών βρίσκεται η οπτική για την επιβολή ενός δεκαπενθήμερου καθολικού lockdown-τύπου Μαρτίου, ενδεχομένως και σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες “ανάσες” στο σύστημα της υγείας, το οποίο βρίσκεται σε συνεχείς…Συμπληγάδες. Το “μοντέλο” που υποστηρίζουν ειδικοί είναι το κλείσιμο ακόμη και ανοιχτών τομέων της Οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, προκρίνοντας αυτήν την οριζόντια λύση ως το μέσο εκείνο που μπορεί να οδηγήσει, μετά από δύο εβδομάδες, στην πιο γρήγορη επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, μία φράση στελεχών, όπως αυτή ειπώθηκε στο Capital.gr, φαίνεται να θέτει (μέχρι αυτήν την ώρα) εκτός πλάνου ένα τέτοιο σενάριο. “Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοστούν, θα λαμβάνουν υπόψιν και τη δεδομένη κούραση της κοινωνίας”, έλεγαν, με τον παράγοντα αυτό να βαραίνει ιδιαίτερα, όπως φαίνεται, την εξίσωση των παρεμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό:

– Στα σενάρια εντάσσεται ο περιορισμός κίνησης με τον κωδικό 6 των sms. Εξετάζεται η χρήση του μόνο για…πεζούς. Δηλαδή, να μην είναι εφικτή η μετάβαση των πολιτών σε άλλη περιοχή ή σε άλλο δήμο, με τη χρήση αυτοκινήτου ή Μέσου Μαζικής Μεταφοράς για άθληση ή περπάτημα.

– Θα υπάρχει αύξηση του αριθμού των τεστ στους βιομηχανικούς χώρους ή σε χώρους εργασίας, όπου δεν είναι εφικτή, σε μεγάλο βαθμό, η τηλεργασία.

– Προβληματισμός επικρατεί για την κατάχρηση του κωδικού 4, που σχετίζεται με την παροχή βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αυξηθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να γίνεται ορθή χρήση του κωδικού.

– Δεν αποκλείεται να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, που έχει οδηγήσει σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους και σούπερ μάρκετ τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

Για τις αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και το lockdown μίλησε νωρίτερα,  η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως η ίδια ανέφερε μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.

“Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή “κοινωνικη μας φούσκα”.

Πηγή: Capital.gr