Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις”.

Με αυτό το μήνυμα, που εξέπεμψε μέσω της εκπροσώπου της, Αριστοτελίας Πελώνη, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω από το πλαίσιο που έχει χαράξει στην υπόθεση του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες, τρομοκράτη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τη στιγμή που στην πολιτική κόντρα για τον “Λουκά” της 17 Νοέμβρη προστίθενται συνεχώς νέα επεισόδια και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο στόχαστρο στελεχών για τοποθετήσεις, όπως αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην κυβέρνηση διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, πως, εφόσον ο Δημήτρης Κουφοντίνας θεωρεί ότι αδικείται από την Πολιτεία, μπορεί να σταματήσει την απεργία πείνας. Και να προσφύγει στα ένδικα μέσα. “Είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει…Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δε θα περάσουν”, τόνισε, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, η κ. Πελώνη. Και η κυβερνητική θέση είναι απόλυτα σαφής. Η Ελλάδα δε θα γίνει “μία εκβιαζόμενη Δημοκρατία, ούτε μία τρομοκρατημένη Πολιτεία”.

Δημόσιες τοποθετήσεις με ιδιαίτερο νόημα
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όταν και στο πολιτικό momentum κυριαρχούσε η υπόθεση Κουφοντίνα, πολλά ήταν τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να τοποθετηθούν δημόσια, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία δε μπορεί να εκβιάζεται. Η ομοιογένεια των παρεμβάσεων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ενδεικτική της κοινής οπτικής, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι τοποθετήσεις υπουργών, με πρόσημο μετριοπαθές, που αναδεικνύουν ότι το ζήτημα Κουφοντίνα έχει ευθεία αναφορά στη νομιμότητα και δε σχετίζεται με τη δεξιά ή την αριστερά, τη λιγότερη ή την περισσότερη ευαισθησία.

“Στέκομαι δίπλα στους συγγενείς αυτών που δεν είχαν δικαίωμα επιλογής”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Μία ανάρτηση, την οποία συνόδευσε με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”. Θέση πήρε και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

“Αντί κάποιοι να πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει εξαίρεση για τον Κουφοντίνα, να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία πείνας και να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει και να μην εκβιάζει την κυβέρνηση”, ανέφερε (ΣΚΑΪ). “Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τον Κουφοντίνα, εάν αύριο μεθαύριο για τον οποιοδήποτε λόγο κάνουν μια απεργία πείνας ο Ρουπακιάς και ο Μιχαλολιάκος, θα προτείνουν στην κυβέρνηση να υποχωρήσει και να παραβιάσει τη νομιμότητα; Ειλικρινά με ενδιαφέρει η απάντησή τους… Κανένας δε θέλει να πεθάνει κανένας άνθρωπος ό,τι και να έχει κάνει στη ζωή του, ούτε υπάρχει κάποιο πνεύμα εκδίκησης. Από την άλλη πλευρά, δε μπορεί να εκβιάζεται και μία Πολιτεία. Ιδιαίτερα όταν δεν έχουν ασκηθεί, ξαναλέω, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Και κυρίως δεν μπορεί να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά: Να είναι κανείς και σωστά καταγγελτικός και καταδικαστικός απέναντι στη Χρυσή Αυγή και την ίδια στιγμή προς την άλλη πλευρά να υπάρχει μία διαφορετική κατεύθυνση. Εκτός αν δεν υπάρχει και εγώ κάνω λάθος”, επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

“Είναι δομικά λανθασμένο η αξιωματική αντιπολίτευση να επενδύει πολιτικά σε αυτό το ζήτημα, γιατί έτσι ζητά ουσιαστικά την κάμψη των κανόνων του κράτους δικαίου. Η στάση αυτή κατά τη γνώμη μου ανοίγει μια κερκόπορτα νομιμοποίησης εκείνων που επιδιώκουν να πετύχουν μία φθορά των δημοκρατικών θεσμών συνολικά κι αποτελεί μια επένδυση στο διχασμό. Και αυτή είναι μια βαθιά επικίνδυνη επιλογή”, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. “Η Δημοκρατία ούτε εκδικείται ούτε εκβιάζεται ούτε είναι a la carte. Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει στα 47 περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης – και το τήρησε ακόμα και σε εκείνους που πήγαν να την καταλύσουν, ακόμα και σε εκείνους που είχαν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους. Ίσως ειδικά σε αυτούς να είναι που το απόδειξε…Ακριβώς αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει όλοι μαζί να διαφυλάξουμε. Ένα κράτος δικαίου που δεν είναι α λα καρτ, ένα κράτος δικαίου το οποίο δεν αλλάζει τους κανόνες του εκβιαζόμενο με οποιονδήποτε τρόπο. Γιατί οι κανόνες του υπάρχουν για να μας προστατεύουν, ειδικά τους πιο αδύναμους ανάμεσα μας”, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

Πηγή: Capital.gr