“Είναι δομικά λανθασμένο η αξιωματική αντιπολίτευση να επενδύει πολιτικά σε αυτό το ζήτημα, γιατί έτσι ζητά ουσιαστικά την κάμψη των κανόνων του κράτους δικαίου. Η στάση αυτή κατά τη γνώμη μου ανοίγει μια κερκόπορτα νομιμοποίησης εκείνων που επιδιώκουν να πετύχουν μια φθορά των δημοκρατικών θεσμών συνολικά κι αποτελεί μια επένδυση στο διχασμό. Και αυτή είναι μια βαθιά επικίνδυνη επιλογή”, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σχετικά στην υπόθεση Κουφοντίνα.

O κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι “η δημοκρατία ούτε εκδικείται ούτε εκβιάζεται ούτε είναι a la carte. Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει στα 47 περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης – και το τήρησε ακόμα και σε εκείνους που πήγαν να την καταλύσουν, ακόμα και σε εκείνους που είχαν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους. Ίσως ειδικά σε αυτούς να είναι που το απόδειξε”. Πρόσθεσε δε ότι “ακριβώς αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει όλοι μαζί να διαφυλάξουμε. Ένα κράτος δικαίου που δεν είναι α λα καρτ, ένα κράτος δικαίου το οποίο δεν αλλάζει τους κανόνες του εκβιαζόμενο με οποιονδήποτε τρόπο – γιατί οι κανόνες του υπάρχουν για να μας προστατεύουν, ειδικά τους πιο αδύναμους ανάμεσα μας”.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι “ο νόμος τηρείται στον απόλυτο βαθμό και ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει νομικά μέσα στη διάθεση του που δύναται να αξιοποιήσει κι αυτό θεμελιώνεται κι από την ανακοίνωση της Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής”. Οπότε εδώ, τόνισε, “κρατάω την παρότρυνση των συγγενών των ίδιων του των θυμάτων: οι οικείοι του να τον πείσουν να αλλάξει στάση και να κρατηθεί στη ζωή. Και είναι πολύ σπουδαίο που αυτό το μήνυμα έρχεται ειδικά από εκείνους που στερήθηκαν τη ζωή αυτών που αγαπούσαν από τις πράξεις του”.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε παράλληλα και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σημειώνοντας πως: “Ο κωδικός 13032 για το λιανεμπόριο είναι έτοιμος, ώστε να τεθεί σε  εφαρμογή αν χρειαστεί. Για τους εμβολιασμούς είπε πως το σύστημα λειτουργεί παρά πολύ καλά ενώ είπε πως μέσα στην εβδομάδα η χώρα θα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύρια εμβόλια και συμπλήρωσε  πως η εφοδιαστική αλυσίδα δουλεύει αρτιότατα. Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως πρέπει να χρησιμοποιούνται για διευκόλυνση όπως για παράδειγμα να περνάμε το σύνορα σε ένα αεροδρόμιο και να μην χρειάζεται να μπαίνουμε σε καραντίνα ή να κάνουμε πολλαπλά τεστ για τον κοροναϊό.

Τέλος, για τις αλλαγές στα ΕΛΤΑ είπε πως η εθελουσία ξεκίνησε πολύ καλά ενώ για το κτηματολόγιο είπε πως στόχος είναι να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους. Εξήγησε ότι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί δεν θα χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία και η δουλειά θα γίνεται από τα σπίτια τους.

Πηγή: Capital.gr