Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η πενταμερής για το Κυπριακό θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου στη Γενεύη. Στόχος να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος στις συνομιλίες.

Στην τελική ευθεία των διεργασιών ενόψει πενταμερούς εισέρχεται το Κυπριακό μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΟΗΕ, της ημερομηνίας και της χώρας όπου θα φιλοξενηθεί η άτυπη συνάντηση. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η πενταμερής θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου μέχρι και τις 29, στη Γενεύη και όχι στην Νέα Υόρκη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στόχος της συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Στα “κόκκινα” για προετοιμασία
Στην Κύπρο για την προετοιμασία της πενταμερούς θα επιστρέψει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ πιθανότατα την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, η οποία θα έχει νέες συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν εξάλλου, ότι είναι πιθανή και η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων ακόμα και πριν την άφιξη της Λουτ στο νησί.

Την ίδια ώρα εμπλοκή στην διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση των ουσιαστικών συνομιλιών επιθυμεί να έχει και η ΕΕ, η οποία δια του ύπατου εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, θα παρακαθίσει στο τραπέζι της πενταμερούς υπό το καθεστώς παρατηρητή. Η ενεργή εμπλοκή της ΕΕ θα διακηρυχθεί και από την Κύπρο κατά την παρουσία του Ζοζέπ Μπορέλ στο νησί στις 4 Μαρτίου.

Αγκάθι η πολιτική ισότητα
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσορίζοντας την εξαγγελία του ΟΗΕ δήλωσε προσηλωμένος στην λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα και ενόψει της πενταμερούς συνάντησης ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ επιχείρησε την επαναπροσέγγιση του με το ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η ε/κ πρέπει να δώσουν στους τ/κ την πολιτική ισότητα. Κάλεσε παράλληλα την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε συνάντηση επικαλούμενος την κρισιμότητα των στιγμών για το κυπριακό. Η συνάντηση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των τ/κ Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ημερομηνίας της πενταμερούς δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μοιραστούν με ειλικρίνεια τις λεπτομέρειες του “νέου οράματος τους”, το οποίο όπως είπε έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και βασίζεται στην “κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών και την συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών”.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Capital.gr