Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μάχες για να παραμείνει πάνω από τις 785 μονάδες δίνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει περιορίσει σημαντικά τις πρωινές του απώλειες, δεν μπορεί να ανατρέψει τις απώλειες δεικτοβαρών τίτλων που επιδρούν και στη γενική του εικόνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,48% στις 783,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.871,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,49% στις 467,94 μονάδες.

Από τη μία Alpha Bank και ΟΠΑΠ και από την άλλη Coca Cola. Οι αντίρροπες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια ευμετάβλητη εικόνα στο ΧΑ, το οποίο αν και έχει περιορίσει σημαντικά το πρωινό -1,25%, δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επί τω θετικότερω το κλίμα. Άλλωστε η αγορά είχε μπροστά της το ανώτατο όριο της συσσώρευσης, καθιστώντας ακόμη πιο αναγκαία την ύπαρξη θετικών και ισχυρών καταλυτών για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν υπάρχει, δεδομένης και της αναταραχής που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές, και δη στην αγορά των ομολόγων. Παρά την διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης, η εμφάνιση μικρών (προς το παρόν), πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των χαρτοφυλακίων που λειτουργούν σπασμωδικά, προκαλώντας αναταράξεις σε αδύναμες αγορές, όπως είναι η ελληνική.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αγορά θα πρέπει να περιμένει έως τουλάχιστον τον Απρίλιο, όταν και το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει, σύμφωνα με το Capital.gr, σε συνολική αναθεώρηση των μεγεθών του Προϋπολογισμού, ώστε να εντάξει και τη ζημιά της παράτασης της πανδημίας. Οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα στήριξης και η συρρίκνωση των εσόδων, αυξάνουν αυτόματα τόσο το δημοσιονομικό όσο και τον πρωτογενές έλλειμμα, ενώ το δυσμενές σενάριο για το ΑΕΠ, δηλαδή ανάπτυξη 3,3%, αναμένεται να γίνει βασικό.

Και όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί έχουν προτείνει παράταση του lockdown στην Αττική για μια εβδομάδα ακόμη, και όχι για δεκαπέντε ημέρες, ώστε η πορεία της πανδημίας να αξιολογηθεί και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα. Κανονικά το lockdown στην Αττική λήγει την Κυριακή, ωστόσο η αυξητική πορεία, τόσο των νέων κρουσμάτων, όσο και των νοσηλειών θα συνεχιστεί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola με το -3,83%, αλλά και η Βιοχάλκο, ο Ελλάκτωρ και ο Φουρλής με άνω του 2% πτώση, ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη. Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι Μυτιληναίος, Λάμδα και Titan, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank σημειώνει άλμα 2,32%, με τους οΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Eurobank.

Πηγή: Capital.gr