Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε υψηλούς τόνους, που σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσαν εκτιμήσεις, γραφόμενα και σενάρια για “μάχη χαρακωμάτων” και “τοξικό κλίμα”, ολοκληρώθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Μία συζήτηση για τα μείζονα. Το πρώτο: Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και κακοποίησης, τη στιγμή που το ελληνικό #MeToo λειτουργεί σα μία τομή στο χρόνο. Το δεύτερο: Η ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου λόγου, που στροβιλίστηκε στη δίνη αθλιοτήτων και φαινομένων εκχυδαϊσμού, καταμεσής των σοβαρών αποκαλύψεων για την υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Σε αυτά τα δύο μέτωπα κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Ολομέλειας. Συγκεκριμένες προτάσεις. Επαναφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο θεσμικό της πλαίσιο. Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση, προκειμένου να τεθούν ισχυρά αναχώματα σε πράξεις βίας και κακοποίησης. Σε πολλά ζητήματα της ατζέντας, η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μπορεί να είναι και να θεωρείται αναμενόμενη. Όμως, σε ζητήματα, όπως τα εγκλήματα της σεξουαλικής κακοποίησης, δε μπαίνουν ταμπέλες “δεξιός”, “κεντρώος”, “αριστερός”. Για να απελευθερωθεί η φωνή του καθένα και της καθεμιάς που μπορεί να έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας, η πορεία, τα μηνύματα και οι πράξεις των κομμάτων πρέπει να έχουν “κοινό DNA”. Να απαντούν στις προκλήσεις και τα “θέλω” των καιρών. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί με ένα φάσμα πρωτοβουλιών, που θα θωρακίσουν το μέγιστο. Ότι ουδείς, στην Ελλάδα του 2021, θα ζει μέσα στο φόβο και τη σιωπή.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μπορεί να μετατραπεί σε μία ευκαιρία. Να μείνει στη…λήθη το κλίμα της τοξικότητας και το βλέμμα να εστιάσει στην ουσία της πολιτικής. Και η ουσία αυτή κρύβεται στις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι περιλαμβάνουν;

-Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

-Για τους ανήλικους θα υπάρχουν νέα ηλικιακά όρια για την παραγραφή των εγκλημάτων.

-Θα υπάρχει κατά προτεραιότητα εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων.

-Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη. Το metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές γύρω από αυτό το θέμα. Παράλληλα, θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο.

-Σε ειδικό μητρώο θα εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες, που έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους. Όπως, για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές.

-Θα δημιουργηθούν υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.

-Θα προβλέπεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα του φερόμενου ως θύτη, με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της εκάστοτε υπόθεσης.

-Η παρενόχληση στο χώρο εργασίας μπαίνει στο Πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ και των Σωμάτων Ασφαλείας, ως ειδικό παράπτωμα.

-Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που εφαρμόστηκε πιλοτικά εφέτος.

“Με αφορμή το ελληνικό #MeToo απλώνεται μπροστά μας μια ευκαιρία να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Η κοινωνία μας να συγχρονίσει το βηματισμό της με την εποχή των δικαιωμάτων και της ώριμης αντιμετώπισης σύνθετων προβλημάτων. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει η συζήτηση γύρω από το πρόβλημα της εξουσιαστικής βίας να επανέλθει στην αφετηρία της, να επανέλθει στο πεδίο της αλήθειας και της ευθύνης”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Στο έτερο μέτωπο, αυτό των αθλιοτήτων που διακινήθηκαν, κατά κύριο λόγο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συζήτηση προσέφερε ευκαιρία, προκειμένου να απαντηθεί, με ένα ακόμα επιχείρημα, το γιατί η κυβέρνηση κυριαρχεί πολιτικά στο χώρο του Κέντρου. Στα απανωτά καλέσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε…φώναξε απεταξάμην στις λογικές του πρώην υπουργού του, Παύλου Πολάκη. Το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “άδειασε” τα τρολς και τη διαδικτυακή “λάσπη” είναι ένα στοιχείο που, αν μη τι άλλο, καταγράφεται ως θετικό. Ωστόσο και σε αυτό εστιάζουν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας δε θέλησε ή δεν τόλμησε να πάρει αποστάσεις σαφείς και ξεκάθαρες από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα εκτός ορίων ανάρτησή του. “Εσείς θα ζητήσετε από τον κύριο Πολάκη να κάνει το ίδιο;  Θα αποδείξετε έμπρακτα ότι Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο πράγμα; Ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν ενώνονται για να αποτελέσουν το ίδιο και το αυτό;”, ήταν το…πέταγμα του γαντιού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό, ουδέποτε απαντήθηκε.

Πηγή: Capital.gr