Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ροή νέας πίστωσης σταμάτησε καθώς η ευρωζώνη περιήλθε σε ύφεση και οι τράπεζες έσφιξαν την πρόσβαση στην πίστωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο δανεισμός σε μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 7% τον Ιανουάριο από το 7,1% πριν από ένα μήνα, σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, όχι μακριά από το υψηλό 10ετίας του 7,4% στο οποίο διαμορφώθηκε τον Μάιο.

Αλλά η μηνιαία ροή πίστωσης στις επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στα -0,2 δισ., ευρώ, καθώς μικρές αυξήσεις που σημειώθηκαν σε μεγάλες χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αντισταθμίστηκαν από τις πτώσεις αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ολλανδία.

Με την πανδημία να έχει κλείσει μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης, οι επιχειρήσεις έσπευσαν τον προηγούμενο χρόνο να αξιοποιήσουν τις έκτακτες πιστωτικές γραμμές, με τη στήριξη των κυβερνητικών εγγυήσεων και της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας, διαθέσιμη στις τράπεζες με επιτόκιο μέχρι -1%.

Επίσης, ο δανεισμός των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε στο 3% από το 3,1%, σχεδόν αμετάβλητος από τον Απρίλιο.

Η μηνιαία ροή νέων δανείων ωστόσο, επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου.

Ο ετήσιος ρυθμός προσφοράς χρήματος (Μ3) ενισχύθηκε στο 12,5% από το 12,4%, αντίστοιχα με τις προσδοκίες.
Πηγή: Capital.gr